Foto: InstagramFoto: Instagram
 Foto: Instagram
När bloggaren Constance Hall var yngre blev hon våldtagen i sömnen efter en festnatt. Istället för att anmäla skämdes hon för övergreppet så pass mycket att hon tackade våldtäktsmannen för en trevlig natt. Foto: InstagramNär bloggaren Constance Hall var yngre blev hon våldtagen i sömnen efter en festnatt. Istället för att anmäla skämdes hon för övergreppet så pass mycket att hon tackade våldtäktsmannen för en trevlig natt. Foto: Instagram
När bloggaren Constance Hall var yngre blev hon våldtagen i sömnen efter en festnatt. Istället för att anmäla skämdes hon för övergreppet så pass mycket att hon tackade våldtäktsmannen för en trevlig natt. Foto: Instagram
Respektera varandra – och varandras kroppar – är Constance Halls enkla, men ack så viktiga, budskap. Foto: InstagramRespektera varandra – och varandras kroppar – är Constance Halls enkla, men ack så viktiga, budskap. Foto: Instagram
Respektera varandra – och varandras kroppar – är Constance Halls enkla, men ack så viktiga, budskap.  Foto: Instagram
Bloggaren Constance Hall från Australien uppmanar alla att lära sina barn vikten av respekt och samtycke vid sex. Foto: InstagramBloggaren Constance Hall från Australien uppmanar alla att lära sina barn vikten av respekt och samtycke vid sex. Foto: Instagram
Bloggaren Constance Hall från Australien uppmanar alla att lära sina barn vikten av respekt och samtycke vid sex.  Foto: Instagram

Mamman berättar om hemska överfallet

Publicerad

Bloggaren Constance Hall blev våldtagen i sömnen. 

Nu sprider hon ett viktigt budskap om samtycke och respekt vid sex under hashtaggen metoo.

"Jag skämdes för att jag hade druckit innan och inte kom ihåg hur vi hamnade i sängen, så jag samlade mina saker, tackade honom – och sprang" skriver Constance Hall.

Den australiska bloggaren Constance Hall, från Perth, ansluter sig till metoo-rörelsen och avslöjar i ett inlägg på Instagram att hon som ung blev våldtagen i sömnen.

Det var efter en hård festnatt som bloggaren vaknade upp i mardrömsscenariot:

"Jag minns att jag vaknade upp bredvid en man som hade sex med mig, och jag skämdes för att jag hade druckit mycket innan och inte kom ihåg hur vi hamnade i sängen, så jag berättade inte för någon. Jag samlade mina saker, tackade honom för en rolig natt – och sprang." skriver Constance Hall i inlägget och fortsätter:

"Jag tänkte att mitt rykte som partytjej gjorde det omöjligt för mig att vara ett offer. Hur dumt är inte det?"

https://www.instagram.com/p/BeBvWxznIco/?taken-by=mrsconstancehall

"Måste lära våra barn"

I inlägget skriver bloggaren även att när hon var ung och hade tillfälligt sex sopades många misstänkta våldtäkter under mattan. Ett fenomen som tar slut nu, om Constance Hall får bestämma.

Genom att dela sin historia vill bloggaren, som numera är 33 år, belysa hur viktigt samtycke vid sex är. Ett ämne hon kommer vara noga med att lära sina egna barn.

"Vi måste lära våra barn att bara ha sex med personer som de respekterar. Respektera deras kroppar, respektera deras önskningar och respektera dem som person." uttrycker sig Constance Hall i skrift.

 

LÄS MER: 14-årig flicka våldtogs – när hon precis hade flytt från en våldtäkt 

 

Respekt och samtycke under sex – a och o

För att ytterligare exemplifiera problematiken berättar bloggaren ett exempel på en trekant där respekten saknades.

"Jag kommer från ett område där coola killar kunde få ligga med vemsomhelst – och jag minns att två av dessa killar hade en trekant med en tjej som de inte hade någon respekt för. Tjejen trodde att hon skulle få lite av det där "speciella" som killarna hade genom att gå med på en trekant."

Ett tankesätt Constance kan relatera till, och själv har upplevt. 

"Men så blev det inte", skriver Constance Hall och fortsätter:

"Istället berättade killarna alla detaljer om trekanten och pratade aldrig med henne igen. Visst, det fanns samtycke, men ingen respekt."

 

LÄS MER: Hon beskriver en våldtäkt i elva korta inlägg – alla borde läsa det här NU 

 

Inlägget har i dagsläget 6 909 likes på Instagram – och har även delats på Constance Facebooksida där historien fått över 10 000 reaktioner.

I kommentarerna hyllas bloggaren för att hon träder fram och berättar om övergreppet, samtidigt som fler tar mod till sig och berättar om våldtäktshistorier de själva utsatts för i kommentarerna. 

Moa Lindstedt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag