I brittisk tv berättar hon om sin dagliga rutin. Foto: ITVI brittisk tv berättar hon om sin dagliga rutin. Foto: ITV
I brittisk tv berättar hon om sin dagliga rutin. Foto: ITV
Mamman väger sina barn varje morgon Foto: ITVMamman väger sina barn varje morgon Foto: ITV
Mamman väger sina barn varje morgon Foto: ITV

Mamma Nadia väger sin 6-åriga dotter varje morgon

Publicerad

Som barn var Nadia Udins mamma strikt med maten, och styrde sin dotters vanor med järnhand.

I dag har Nadia blivit mamma själv, men besattheten av vikt har gått i generationer.

Nu berättar mamman varför hon väger sin dotter varje morgon.

Mamma Nadia Udin väger sina barn varje morgon, till och med sin 6-åriga dotter. Det berättar hon i mötet med en psykolog i brittiska morgonshowen This Morning. Nu får mamman hård kritik på sociala medier, efter sina uttalanden.

– Jag ser det inte så eftersom det är en väldigt rolig grej. När jag hoppar på vågen gör hon likadant, och vi kan skratta åt det, svarar mamman på programledarens fråga om rutinen verkligen är rimlig.

Hon berättar om sin egen uppväxt, som präglats av strikta matvanor.Foto: ITV

"Jag förstår att du vill skydda dina barn"

I programmet framgår att Nadias barn blivit retade för sin vikt, och att mamman vill skydda ungarna. Dessutom är mamman noggrann med vilken mat hon ger sina barn, och att hon tränar tillsammans med dem. Men psykologen befarar att det kan leda till värre problem i framtiden.

– Nadia, jag förstår att du vill skydda dina barn från mobbning. Men att väga ett barn varje dag vet vi är associerat med problem. Jag har jobbat med tusentals patienter med ätstörningar. Ofta går sjukdomen tillbaka till barndomen, med föräldrar som är besatta av vikt, säger psykologen Deanne Jade, och programledaren Emma Willis stämmer in:

– Barn borde vara barn och inte besatta av kroppsideal eller siffror på en våg. De borde vara glad över sig själva.

Efter sändningen fick hon hård kritik på sociala medier.Foto: ITV

Går tillbaka till barndomen

Mamma Nadia hävdar att hennes strikta matrutiner går tillbaka till den egna barndomen, där hennes mamma kontrollerade deras portioner genom skuldbeläggning.

– När jag bad om mer sa hon alltid "du har fått din andel, men om du vill ha mer får du det", berättar hon.

På sociala medier har Nadia samtidigt blivit hårt ansatt. Bland annat skriver kritikerna att hon är en fruktansvärd mamma, och att hennes metoder kan innebär långvariga problem för barnen, enligt Mirror.

– Vad barn verkligen behöver är självförtroende, kärlek och belöning för annat än deras utseende, avslutar psykologen.

Information om barns mat

1177 uppmanar föräldrar till att låta barnet prova och upptäcka olika sorters mat. De skriver att det är viktigt att förmedla positiva attityder till hälsosam mat, då det ger barnet goda förutsättningar för ett hälsosamt liv.

 

Saker som är bra att tänka när det gäller mat för barn mellan ett och sex år: 

Barnet behöver huvudmålen frukost, lunch och middag och ett till tre mellanmål.

Undvik livsmedel med tillsatt socker som smaksatt yoghurt, söta drycker, kakor och glass.

Salta inte maten. Det är bra att inte vänja barnet vid för mycket salt.

Upp till två års ålder kan barn behöva extra fett i maten, till exempel en tesked rapsolja per portion.

Vatten är den bästa drycken för barn.

Barnet behöver få extra D-vitamin under de första åren av sitt liv.

Källa: 1177 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag