Här går flickan till attack mot sin mamma. Foto: Channel FiveHär går flickan till attack mot sin mamma. Foto: Channel Five
Här går flickan till attack mot sin mamma. Foto: Channel Five
Hon kastar föremål och boxar henne i ansiktet. Foto: Channel FiveHon kastar föremål och boxar henne i ansiktet. Foto: Channel Five
Hon kastar föremål och boxar henne i ansiktet. Foto: Channel Five

Mamma Lisa mobbad och slagen – av sin egen dotter

Publicerad

Den sexåriga flickan knuffar sin morfar åt sidan – och attackerar sin mamma med en krycka.

Det är verkligheten för ensamstående Lisa, 29.

– Hon kan vara helt underbar och hur kärleksfull som helst – och sedan förändras på en sekund, säger hon om sin vilda dotter.

Den ensamstående mamman Lisa, 29, bor med sin sexåriga dotter Demi strax utanför Birmingham, Storbritannien, skriver The Sun.

Nu har hon deltagit i programmet "Violent Child, Desperate Parent" på brittiska Channel Five. 

Programmet handlar – som namnet antyder – om bråkiga barn och deras desperata föräldrar. Det går ut på att psykologen Laverene Antrobus reser runt till olika hushåll för att reda ut och lösa dysfunktionella familjerelationer – och när det är dags för Lisa blir det ovanlig dramatiskt.

Här går flickan till attack mot sin mamma.Foto: Channel Five

"Vi är verkligen desperata"

Psykologen får titta på videomaterial från det stökiga familjelivet – och bevittnar bland annat när den sexåriga flickan hårdhänt knuffar sin morfar åt sidan för att sedan försöka drämma till mamma Lisa i huvudet med en krycka.

I tv-programmet ser man även hur Demi attackerar sin mamma i en soffa. Hon slår henne i ansiktet med knytnävarna och ger sig sedan på hennes hår – och lyckas slita loss stora stycken av det.

– Hon kan vara helt underbar och hur kärleksfull som helst – och sedan förändras på en sekund, säger mamma Lisa och fortsätter:

– Vi befinner oss på bristningsgränsen och är verkligen desperata efter att få hjälp.

Här attackerar hon mamman med en krycka.Foto: Channel Five

"Önskar jag kunde göra det"

I programmet frågar psykologen den lilla flickan vad hon tänker på när hon får sina anfall:

– I bland önskar jag att jag kunde döda henne, men det är omöjligt att göra det. Hon är otäck, säger sexåriga Demi om sin egen mamma.

Det visar sig att mamma Lisa blev mobbad när hon gick i skolan, och psykologen Laverne observerar att hon saknar självförtroende när hon hanterar sin bråkiga dotter.

Samtidigt menar psykologen att Lisa fortfarande kämpar för att bearbeta dotterns traumatiska födsel – som ledde till att mamman behövde akut sjukvård.

– Din dotter känner av känslorna som du försöker dölja. Hon sårar dig och ger uttryck för den frustration som du inte kan uttrycka, säger Laverne till mamma Lisa.

Hon kastar föremål och boxar henne i ansiktet.Foto: Channel Five

"Jag kan se förändringar"

Enligt psykologen har det lett till att den sexåriga flickan har blivit förvirrad och utom kontroll. I programmet uppmanas mamman bland annat att lyssna mer på sin dotter och att förklara sina beslut i stället för att bara säga "nej". Samtidigt anser psykologen att hon borde leka mer med sin dotter – eftersom att hon inte har några syskon.

Programmet uppvisar en stor positiv utveckling för Demi – som tycks vara mer bekväm med gränser och får allt färre utbrott.

– Jag tror att de förstår att Demi behöver mer stöd än andra barn. Jag tycker att metoderna fungerar, och att jag kan se förändringar hos flickan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag