Killarna från Lysekil skickade världens första donut i rymden – se det galna experimentet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
description: vänliga hälsningar, pearl åkesson reporter ? sociala medier-gruppen, expressen m: [ mailto:andreas.haggstrom@expressen.se ] pearl.akesson@expressen.se t: +46 (0) 73 633 79 30 title: mon, 13 apr 2015 13:32:08 +0200 email: pearl =?utf-8?b?w4vrzxnzb24gkev4cck=?= pearl.akesson@expressen.se sender: "pictures" pictures@expressen.se

För en knapp vecka sedan skickade ett gäng killar från Lysekil upp ett bakverk i rymden, men det var inte vilket bakverk som helst utan en donut. Den här videon måste du bara se!

Den är fett cool.

Fem killar från Lysekil på västkusten har lyckats genomföra ett storartat experiment som ingen annan gjort tidigare. Som första i världen skickade de ut en donut i rymden – som vände och kom tillbaka efter sin lilla utflykt på 3,2 mil högt upp i luften.


Förberedelserna var långa innan ballongen skulle skickas iväg. Bild: FAKSIMIL/Youtube

22-årige Alexander Jönsson, en av killarna bakom experimentet berättar för Omtalat.nu att två av hans största intressen i livet är fotografi och rymden och att han redan i gymnasiet skickade ut en väderballong men att den då endast nådde 1,5 mil upp i luften.
– Den här gången skulle det bli mer speciellt, något skulle med upp. Efter att ha kollat runt på vad som har skickats upp och inte skickats upp så slutade det med en donut, säger Alexander.
Farkosten som det lilla bakverket färdades i var utrustad med GPS och två kameror som filmade hela förloppet, från start till mål. Alexander berättar vidare att just det här projektet har tagit sin lilla tid.Snart dags för avfärd. Bild: FAKSIMIL/Youtube

– Jag började med just det här projektet i mitten av sommaren förra året, men det blev lagt på is till början av det här året, så det har tagit cirka fyra månader med alla förberedelser. Allt ifrån fixa tillstånd, till vad för lim man ska ha på frigoliten. Väldigt många småsaker som måste fungera perfekt, så inget går fel, förklarar han.


Hej då lilla donut. Bild: FAKSIMIL/Youtube

Han berättar att det här absolut inte är sista gången de experimenterar loss, redan om två år hoppas han komma iväg till USA för att dokumentera något väldigt speciellt.
– Det finns planer, det hade till exempel varit coolt att åka till USA 2017 och filma den totala solförmörkelsen som är då, ifrån en hög höjd.


Till oändligheten och vidare. Bild: FAKSIMIL/Youtube


Men vad hände med donuten då? Alexander berättar att han hade planer på att äta upp den när den väl kom tillbaka, dock var det lättare sagt än gjort.
– Det var innan vi kom på att vi var tvungna att lacka den för att den skulle hålla, avslutar han.