Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Kära pappa, jag kommer bli kallad hora" – här är filmen om kvinnor som berör tusentals

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

En norsk välgörenhetsorganisation står bakom en stark film som har fått hundratusentals visningar.

Filmen, som har som syfte att uppmärksamma kvinnors rättigheter, berättar om hur livet som flicka och kvinna påverkas av det samhälle vi alla bidragit till.

Kära Pappa (Care Norge)

Jag såg det här klippet igår och drabbades totalt. Jag kan fortfarande inte släppa det. Ta fem minuter idag. Se klippet i helskärm, slå på högsta videokvalitet och tillåt dig drabbas.Jag har en dotter som är två år gammal. Hon kommer växa upp i den här sjuka världen jag varit och är medskapare till. Min enda uppgift är att se till att jag lämnar något bättre för henne. Vad är det för samhälle jag bidragit till? Vad har jag skapat för kultur genom att jag inte sagt ifrån? Jag känner skuld, men framförallt ett enormt behov av att göra något. Så mitt första steg blir att dela den här filmen.Videon kommer från den norska välgörenhetsorganisationen CARE som jobbar för kvinnors rättigheter. Den är regisserad pro bono av den svenske regissören Jakob Ström, som också sett till att det gjorts en version med svensk röst. Eftersom organisationen inte finns i Sverige har jag erbjudits möjligheten att dela videon här. Jag får inte betalt för det och jag vet inte ens om det går att stötta organisationen ekonomiskt i Sverige. För mig handlar det bara om att fler ska få se, känna och drabbas.Om denna delning åtminstone kan så ett frö av självmedvetenhet om varje människas ansvar, varje mans ansvar, är det värt det. För vi behöver vara många som är med och förändrar. Min förhoppning är att fler ska se det om jag delar den här.

Posted by Emanuel Karlsten on Wednesday, December 9, 2015

"Inte så konstigt att jag blir våldtagen när jag är 21", säger kvinnan i videoklippet. Budskapet om kvinnors situation i ett patriarkalt samhälle där våldtäkts- och machokultur etsat sig fast i vardagslivet är onekligen starkt.

Journalisten Emanuel Karlsten, liksom tusentals andra, berördes av filmen från den norska välgörenhetsorganisationen Care. På Facebook delade han klippet med en tillhörande text.

"Jag har en dotter som är två år gammal. Hon kommer växa upp i den här sjuka världen jag varit och är medskapare till. Min enda uppgift är att se till att jag lämnar något bättre för henne. Vad är det för samhälle jag bidragit till? Vad har jag skapat för kultur genom att jag inte sagt ifrån?"

Han fortsätter:

"Om denna delning åtminstone kan så ett frö av självmedvetenhet om varje människas ansvar, varje mans ansvar, är det värt det. För vi behöver vara många som är med och förändrar.

Min förhoppning är att fler ska se det om jag delar den här."