Jesper Andersson, 45, har skildrat misären i Sverige. Foto: PRIVATJesper Andersson, 45, har skildrat misären i Sverige. Foto: PRIVAT
Jesper Andersson, 45, har skildrat misären i Sverige. Foto: PRIVAT
Tonåringarna har det tufft – de måste städa rummet och äta nyttig mat. Foto: PrivatTonåringarna har det tufft – de måste städa rummet och äta nyttig mat. Foto: Privat
Tonåringarna har det tufft – de måste städa rummet och äta nyttig mat. Foto: Privat

Jesper, 45, tröttnade på sonens gnäll – nu skrattar tusentals föräldrar åt hans fyndiga påhitt

Publicerad

Jesper Andersson, 45, tröttnade på allt gnäll om hur dåligt vi har det i Sverige.

Nu hyllas han skämtsamma berättelse om tonårssonen kämpiga liv av tusentals föräldrar på Facebook.

– Det var bara några smågrejer som jag spann vidare på, säger Jesper Andersson.

”Misären i Sverige.”

Så inleder Rödebybon Jesper Andersson, 45, sitt skämtsamma fejkreportage från ett anonymt tonårsrum i södra Sverige. Med en välutvecklad känsla för detaljer målar han upp en bild av hur hemskt det är att växa upp som barn i dag.

”Bilden är tagen i ett tonårsrum. I dag. I Sverige. Dagligen läser vi om krig och naturkatastrofer, samtidigt som vi blundar för sanningen i vårt eget land.

Ägaren till rummet vill vara anonym, låt oss kalla honom Vilmer. Han är snart tonåring och vittnar om det fasansfulla som pågår.

– Snart kommer jag inte ens fram till sängen, var ska jag då sova?

På golvet i rummet ligger drivor av träningskläder, strumpor, kalsonger och damm. Synen chockar mig. Ingen ska behöva leva så här 2017 tänker jag” skriver han i texten som först publicerades som ett Facebook-inlägg.

 

LÄS MER: Anna tröttnade på sin olydiga robotgräsklippare – filmen får Facebook att garva 

Skämtar om tonåringens alla måsten

Men det är inte bara stökigheten som får sig en släng. Alla krav och måsten i tonåringens liv radas upp med samma skrämmande precision. Tonåringen måste vika sin tvätt själv, äta nyttig och varierad mat och – Gud förbjude – stå ut med långsamt internet:

”Nu sliter Vilmer fram sin mobil och visar WiFi-signalen. En plupp!

– Nu är det ändå bra, säger han

Även om han har svårt att prata om det så ber jag han berätta om tiden innan fiber.

– Det fanns stunder som vara otroligt svåra, Ping runt 100ms.

– Då var det ändå ingen annan i huset som fick använda internet”, fortsätter Jesper sin berättelse.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155676787142275&set=a.10150095239437275.308378.568502274&type=3&theater

”En kärlekstext till grabbarna”

Facebookinlägget har fått tusentals kommentarer. En stor del av dem verkar bestå av föräldrar som retas med sina egna barn genom att tagga in dem i kommentarsfältet.

– 90 procent av kommentarerna har varit uppmuntrade och resten tycker att jag är helt dum i huvudet som har skrivit det här. Men det är egentligen bara en kärlekstext till båda mina grabbar, säger Jesper Andersson och fortsätter:

– Jag skrev det här en dag när jag var på jävligt bra humör. Det roliga är att Vilmer som det handlar om är nästintill exemplarisk. Han har alltid skött sina läxor själv och lagar sin egen mat. Så det är egentligen inget som stämmer. Det var bara några smågrejer som jag spann vidare på.

 

LÄS MER: Stefan fick nog av sin morgontrötta dotter – hans uppfinnings älskas av andra föräldrar 

Frågade sonen – han skrattade bara

Jesper Andersson hade inte räknat med att inlägget skulle få så stor spridning. Men igenkänningsfaktorn bland andra föräldrar går inte att ta miste på. Texten har i skrivande stund över 18 000 reaktioner.

När Jesper Andersson märkte att fler och fler började dela texten, frågade han sin son om han skulle ta bort den från Facebook.

– Men han bara skrattade, så den fick vara kvar, säger han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag