Gustaf och Oskar sjunger om svenskt fika – gör miljonsuccé på nätet

Publicerad

Kan man lösa alla världsproblem med en fika?

"Ja", är svaret på den frågan, i alla fall om du frågar Oskar Kongshöj, 24, och Gustaf Mardelius, 24.

Deras låt som uppmanar världsledare att ta en fika i stället för att kriga sprids som en löpeld över internet, och etsar sig fast i hjärnor över hela landet.

"No time for war when you take a påtår"

Vore inte livet bättre om alla fikade i stället för att kriga med varandra? Den tanken föddes hos Oskar Kongshöj och Gustaf Martelius under hösten 2016.

– Vi satt och kollade på tv och sociala medier, och båda kände att klimatet var rätt hårt där. Vi tänkte att det måste finnas ett sätt att komma runt det här, att komma bort från all smutskastning gentemot de som är olika en själv. Då slog det oss att fika är nog bästa sättet, att sätta sig ner och prata med varanda, berättar Oskar Kongshöj.

Det låter ju supervettigt, har ni skickat videon till Donald Trump och Angela Merkel till exempel?

– Haha, nej, det har vi inte, men det är en bra idé! Vi laddade upp den på Youtube bara, sen har den fått ett eget liv.

Youtubevideon där Oskar och Gustaf sjunger och fikar har fått över 750 000 views, och Facebookvideon börjar närma sig en miljon.

– Vi hade en låt innan som hade typ 1 000 views. Vi tänkte väl att "om vi slår den så är vi nöjda", och det har vi ju gjort, säger Oskar och skrattar.

  • Oskar Kongshöj är ena halvan av duon som kallar sig Go Royal.

    Gustaf och Oskar gick musikalutbildning tillsammans i Stockholm. Under utbildningen träffades de ofta och jammade tillsammans, och det var där idén föddes att skapa kreativa projekt tillsammans under namnet Go Royal.

    – Vi hade ingen plan för att bli uppmärksammade överhuvudtaget, det var mest för vår egen skull.

    Förhoppningsvis får vi se fler roliga klipp från duon, även om Oskar för tillfället bor i Köpenhamn medan Gustaf är kvar i Stockholm.

    – Vi har lite långdistansförhållande nu kan man säga, men det går bra att jobba ändå! säger Oskar Kongshöj.
  • Här kan du se Go Royals succévideo!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag