Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gustaf och Oskar sjunger om svenskt fika – gör miljonsuccé på nätet

Kan man lösa alla världsproblem med en fika?

"Ja", är svaret på den frågan, i alla fall om du frågar Oskar Kongshöj, 24, och Gustaf Mardelius, 24.

Deras låt som uppmanar världsledare att ta en fika i stället för att kriga sprids som en löpeld över internet, och etsar sig fast i hjärnor över hela landet.

"No time for war when you take a påtår"

Vore inte livet bättre om alla fikade i stället för att kriga med varandra? Den tanken föddes hos Oskar Kongshöj och Gustaf Martelius under hösten 2016.

– Vi satt och kollade på tv och sociala medier, och båda kände att klimatet var rätt hårt där. Vi tänkte att det måste finnas ett sätt att komma runt det här, att komma bort från all smutskastning gentemot de som är olika en själv. Då slog det oss att fika är nog bästa sättet, att sätta sig ner och prata med varanda, berättar Oskar Kongshöj.

Det låter ju supervettigt, har ni skickat videon till Donald Trump och Angela Merkel till exempel?

– Haha, nej, det har vi inte, men det är en bra idé! Vi laddade upp den på Youtube bara, sen har den fått ett eget liv.

Youtubevideon där Oskar och Gustaf sjunger och fikar har fått över 750 000 views, och Facebookvideon börjar närma sig en miljon.

– Vi hade en låt innan som hade typ 1 000 views. Vi tänkte väl att "om vi slår den så är vi nöjda", och det har vi ju gjort, säger Oskar och skrattar.

  1. Oskar Kongshöj är ena halvan av duon som kallar sig Go Royal.

    Gustaf och Oskar gick musikalutbildning tillsammans i Stockholm. Under utbildningen träffades de ofta och jammade tillsammans, och det var där idén föddes att skapa kreativa projekt tillsammans under namnet Go Royal.

    – Vi hade ingen plan för att bli uppmärksammade överhuvudtaget, det var mest för vår egen skull.

    Förhoppningsvis får vi se fler roliga klipp från duon, även om Oskar för tillfället bor i Köpenhamn medan Gustaf är kvar i Stockholm.

    – Vi har lite långdistansförhållande nu kan man säga, men det går bra att jobba ändå! säger Oskar Kongshöj.
  2. Här kan du se Go Royals succévideo!