Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

5 anledningar till varför det är bra för barn att kunna växa upp med en hund

two children petting family dog in summer fieldFoto: Monkey Business Images Ltd

Vill du att dina barn ska bli harmoniska och empatiska? Se då till att ditt barn har en hund att ta hand om.

För till skillnad från IQ, så han EQ, den emotionella intelligensen, övas upp.

Och med högt EQ har barnen lättare att lyckas i skolan och i livet, skriver experten på barns utveckling, Denise Daniels för Washington Post. Här är fem sätt som EQ kan ökas.

 1. 1 Genom att utveckla empati

  View post on imgur.com
  En hörnpelare i EQ är empati, något som kan läras ut redan i unga år. Forskning i USA och Storbritannien visar att ett barn som är knutet till ett husdjur får högre EQ-värde.
  Skälet är enkelt, skriver Washington Post. Att ta hand om ett djur gör ett självupptaget barn mindre egoistiskt.
  Barnen lär sig att läsa andras kroppsspråk. Så om katten jamar, eller hunden springer mot dörren kommer barnet att fråga sig vilka behov djuret har och vad barnet kan göra.
  Som att ge katten mat och gå ut med hunden, till exempel.
 2. 2 Hunden lär ut ansvar och ökar barnets självkänsla

  Foto: Monkey Business Images Ltd
  Många föräldrar säger nej till djur eftersom "det slutar ändå att jag kommer att ta hand om det."
  – Då har man missat poängen, skriver Denise Daniels.
  Barnen måste få uppdrag de kan klara. Ett litet barn kan få uppgiften att "klappa snällt". En femåring att fylla matskålen. En tonåring kan gå ut ensam på promenad med hunden.
  När de klarat uppgiften ska barnet ha beröm, vilket både höjer självkänslan och visar barnet att hen klarar ansvaret med ett djur.

 3. 3 Hunden minskar och förebygger stress

  Barn som går igenom trauman har fått hjälp av hundar.
  Studier vid National Childhood Grief Institute visar att barn i stödgrupper som får sitta med en golden retriever blir märkbart mer avslappnade när de ska bearbeta sina hemska upplevelser.
  Hundens närhet har även gjort att barnets blodtryck minskar.
 4. 4 Hunden lär barn att läsa

  Vi har under senare tid läst om terapihundar som lärt barn att läsa. Hunden lyssnar tålmodigt när barnet läser högt, men reagerar när barnet slutar. Barnet kan staka sig och läsa fel, men det gör inget så länge barnet försöker.
 5. 5 Hunden lär barn att uttrycka känslor

  En rådgivare på en skola i USA berättade för Denise Daniels att barn med problem vänder sig först till sin hund eller katt.
  – Det förvånar mig inte. Det kan vara svårt för barn att tala med vuxna om sina problem och känslor, skriver Denise Daniels i Washington Post.
  – Efter stormen Katrina i New Orleans och skolskjutningen i i Sandy Hook fick barnen hjälp när de kunde uttrycka sorg och ilska för sitt husdjur om och om igen. På det viset kunde de ta kontroll över sin situation lättare. Det är därför ett kärleksfullt djur är ovärderligt för barn, skräver Denise Daniels.
 6. Räcker inte det som skäl så är hundvalpar helt enkelt underbara