Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Roliga lappen som gör att du aldrig kommer att ta fel på de och dem igen

Tycker du det är svår att veta när du ska använda "de" och "dem" när du skriver?

Lugn.

Den här roliga lappen sprids just nu i sociala medier i Sverige – och den kommer att göra så att du aldrig gör fel igen.

Lappen lades upp på Imgur redan 2015 och har sedan dess setts av flera hundra tusen personer.

Den är genial i sin enkelhet, eftersom den så tydligt visar hur de och dem egentligen ska användas i det svenska språket. 

Det som krånglar till allt är ju att vi i talspråk säger "dom" både om "de" och "dem", vilket gör att de är lätta att blanda samman.

Men "de" används som subjekt (alltså de som utför handlingen), och "dem" som objekt (den som är föremål för handlingen). Det är samma skillnad som mellan "vi" och "oss".

Du kan alltså prova att ersätta de/dem i meningen med vi/oss. Passar det med ett "vi" så ska du använda "de", är det "oss" som är rätt är det "dem" som ska användas.

Enda gången du kan använda båda är vid en så kallad objektspreposition, det vill säga när du skriver "de som" eller "dem som". I en mening som "Detta innebär stora problem för de som/dem som drabbas" är det alltså korrekt med båda.

Du kan läsa mer här om det.