Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Roliga lappen som gör att du aldrig kommer att ta fel på de och dem igen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Tycker du det är svår att veta när du ska använda "de" och "dem" när du skriver?

Lugn.

Den här roliga lappen sprids just nu i sociala medier i Sverige – och den kommer att göra så att du aldrig gör fel igen.

Lappen lades upp på Imgur redan 2015 och har sedan dess setts av flera hundra tusen personer.

Den är genial i sin enkelhet, eftersom den så tydligt visar hur de och dem egentligen ska användas i det svenska språket. 

Det som krånglar till allt är ju att vi i talspråk säger "dom" både om "de" och "dem", vilket gör att de är lätta att blanda samman.

Men "de" används som subjekt (alltså de som utför handlingen), och "dem" som objekt (den som är föremål för handlingen). Det är samma skillnad som mellan "vi" och "oss".

Du kan alltså prova att ersätta de/dem i meningen med vi/oss. Passar det med ett "vi" så ska du använda "de", är det "oss" som är rätt är det "dem" som ska användas.

Enda gången du kan använda båda är vid en så kallad objektspreposition, det vill säga när du skriver "de som" eller "dem som". I en mening som "Detta innebär stora problem för de som/dem som drabbas" är det alltså korrekt med båda.

Du kan läsa mer här om det.