Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rödhåriga är genetiskt överlägsna - och har speciella egenskaper

Många som har rött hår har säkert någon gång fått höra att de är känsliga och har ett hett temperament. Kanske är det myter men forskningen visar att den "rödhåriga" genen faktiskt ger speciella egenskaper.

Endast två procent av världens befolkning har den sällsynta röda hårfärgen. Det är är liten gen som kallas MC1R som bär ansvaret för den röda vackra färgen. Förutom stark färg fastslår nu en rad undersökningar som har tittat på rödhårigas kännetecken flera andra egenskaper, skriver Illustrerad Vetenskap.

Rödhåriga är smärttåliga

Rödhåriga har ett rykte om sig att tåla mindre smärta än andra människor och att de behöver mer narkos för att sövas ner. Undersökningar utförda på Aalborg Universitet i Danmark visade redan 2012 att rödhåriga bara reagerar kraftigare på några typer av smärta såsom tandsmärtor eller extrem kyla.

Rödhåriga tål stark mat

Vad angår stick, press och den brännande känslan av stark mat visar de rödhåriga sig i gengäld vara mer motståndskraftiga än andra människor.

Rödhåriga reagerar bättre på medicin

Samma dubbelhet gäller läkemedel. Rödhåriga är förvisso svårare att söva ner, men reagerar däremot bättre än genomsnittet på andra typer av medicin.

Rödhåriga har högre sannolikhet att bli VD:ar

Enligt de danska forskarna verkar MC1R vara involverad i centrala funktioner i hjärnan tillsammans med undergrupperna MC2R, MC3R och MC4R.
Kanske kan genen till och med kopplas till intelligensen. En brittisk-amerikansk undersökning kommer fram till att rödhåriga har fyra gånger högre sannolikhet för att bli VD:ar än andra inom samma demografi.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!