Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny forskning: Att föda barn är tuffare än att springa ett maraton

stockholm 20130827 svenska jobb. barnmorska ulrika frisk, och undersköterska anna hallberg. förlossningen sös foto: sara strandlund scanpix kod {7000}Foto: Sara Strandlund

Nu är det vetenskapligt bevisat hur tuffa alla mammor är.

Forskare vid University of Michigan slår fast att det är mer ansträngande att föda barn än att springa ett maratonlopp, skriver Fit Pregnancy.

Foto: Sara Strandlund

Forskarna har studerat hur en förlossning påverkar kvinnornas kroppar och deras slutsats är att förlossningen är det mest krävande som en människokropp någonsin utsätts för. De har studerat magnetröntgenresultat från skador som kvinnor fått när de fött barn och jämfört dem med idrottsskador.

Skadorna påminner framför allt om sådana som drabbar dem som ägnar sig åt extrema uthållighetssporter, tuffare än maratonlöpning.

Samtidigt får idrottare oftare mer uppmärksamhet för sina skador än vad mammorna får.

– Om en kvinna fick samma skada när hon idrottade, skulle hon ligga i en magnetröntgenmaskin på en gång, säger Janis Miller, biträdande professor vid University of Michigan.

– Samtidigt säger vi till kvinnor att de inte behöver se läkare längre än sex veckor efter en förlossning. Men långt ifrån alla kvinnor känner sig bra eller klara att gå tillbaka till sitt vanliga liv efter sex veckor, säger hon vidare.

Enligt studien drabbas 41 procent av alla kvinnor av muskelskador i bäckenet vid en förlossning och 15 procent av dem får skador som aldrig läker.