Natalie fixar balen – när ingen annan kan. Foto: PrivatNatalie fixar balen – när ingen annan kan. Foto: Privat
Natalie fixar balen – när ingen annan kan. Foto: Privat
Natalie Eriksson Ahlgren i Täby bestämde sig för att bli festfixare och ordna en funkisbal i juni 2018. Foto: PrivatNatalie Eriksson Ahlgren i Täby bestämde sig för att bli festfixare och ordna en funkisbal i juni 2018. Foto: Privat
Natalie Eriksson Ahlgren i Täby bestämde sig för att bli festfixare och ordna en funkisbal i juni 2018. Foto: Privat
Foto: FacebookFoto: Facebook
 Foto: Facebook

Natalie, 20, fixar skolbal för funkiselever: "Några tycker att jag exkluderar"

Publicerad

Natalie Eriksson Ahlgren, 20, fick massor med mejl från unga människor med funktionsnedsättning som drömde om skolbalen de inte hade fått vara med om.

Då bestämde hon sig för att göra något åt saken – och bli festfixare 

– Det är viktigt att ordna detta, för att fira livet, säger Natalie.

Natalie Eriksson Ahlgren, som bor i Täby, har själv en cp-skada från födseln och arbetar på förbundet Unga rörelsehindrade. Hon minns med stor glädje festen på Debaser i Stockholm innan hon tog studenten.

– Det var verkligen jättejättekul. Känslan att bara få släppa loss med människor man älskar efter alla jobbiga skolår var underbar, berättar hon.

I kontakten med andra funkiselever förstod hon att många som inte går i integrerade klasser, utan i särskola eller skola för rörelsehindrade, saknade den där skolbalen.

Fixa funkisbal 2018

Natalie bestämde sig för att starta ett projekt med målet att ordna en stor funkisbal i juni 2018. Hon drog i gång en Facebooksida och en insamling, och fick hundratals positiva reaktioner på sin idé.

– När man har ett funktionshinder så är all fokus på det praktiska. Man ska ordna med assistans, hjälpmedel och ja, att helt enkelt överleva. Dessa frågor är så klart livsviktiga och avgörande för hur livet blir, säger Natalie.

– Men vi måste också komma ihåg varför man vill överleva. I funkisrörelsen har vi otroliga starka aktivister som är stjärnor på att jobba politiskt. Men jag vill jobba på ett lägre plan och mer personligt. Därför är det viktigt att ordna detta, för att fira livet, menar hon.

Även kritiska röster

Även om hennes initiativ har fått en rad hyllande kommentarer finns även kritiska röster. Några tycker att en speciell funkisbal kan spä på fördomar om att personer med funktionsnedsättning är en special grupp. Den kritiken besvarar Natalie så här:

– Några tycker att jag exkluderar och ja, jag anordnar en bal för elever i klasser för rörelsehindrade och i särklasser, för att intresset är stort. Ibland måste man bortse från det politiska och bara låta människor leva.

Hon tycker att det är synd att alla alltid måste kämpa och vara normkritiska.

– Allt i vårt liv är automatiskt politiskt och det tär faktiskt på en. Ingen orkar vara en rullande eller gående debatt. Man har rätt till att bara få vara ibland.

På frågan vilka fördomar hon själv möts av i vardagen svarar Natalie Eriksson Ahlgren:

– Att jag inte är som alla andra ungdomar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag