Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mikaela har lärt sin häst att måla – nu står folk i kö för att köpa tavlorna

Vad gör du om både du och din häst är sjukskrivna och ni inte kan rida tillsammans?

Då lär ni er måla, förstås. Det gjorde Mikaela, som nu kan visa upp tolvåriga stoet Mariscas första verk.

– Folk har hört av sig. De vill köpa hennes tavlor, berättar Mikaela.

Mikaela Jansson, 27, från Linköping är inte bara kvinnan som talar med hästar. De lyssnar dessutom på henne.

Hon har tagit hand om hästar sedan hon var elva och jobbar nu med detta på heltid. Marisca, det friesiska stoet träffade hon 2010 när hon var 20 år och hästen sex. Marisca hade haft en jobbig bakgrund, uppfödd i Nederländerna, skickad till Danmark och sedan tillbaka till Holland.

– Hon betraktades som en problemhäst, säger Mikaela. Hon var galen. Skygg och osäker.

Mikaela tror att hästen blivit slagen och misshandlad tidigare. Dessutom var hon inte inriden.

 1. – Hon tyckte inte om sadeln eller utrustningen.

  Men mot alla råd från omgivningen så tog Mikaela sig an det svarta rädda stoet ändå. Men starten var inte riktigt Disneyhärlig:

  – Jag blev både översprungen och sparkad emot av Marisca. Men jag hade gett mig tusan på att lyckas, även om ingen trodde på oss.

  Innerst inne visste Mikaela att hon hade en pärla, även om det tog lång tid och mycket arbete för att de skulle komma överens. Lösningen för Marisca var frihetsdressyr, då hästen är lös i hagen eller ridhuset och själv får ta kontakt med sin matte.

 2. – Den går ut på att bygga upp trygghet och kommunikation. Hon söker upp mig och så gör vi saker tillsammans, berättar Mikaela.

  I dag är de ett tajt par. Men Marisca låter sig inte hanteras av andra än Mikaela.

  – Hon vet fortfarande inte vem hon kan lita på. Så det är bara jag som får rida henne eller göra tricks.

  Tricks, ja. Marisca kan skilja på höger och vänster, ja och nej, olika färger och så kan hon räkna.

 3. – Hon kan läsa mina tankar, avslöjar Mikaela. Men det är kul att kunna visa tricksen för människor som tror att hästar har en ärthjärna.

  Att Marisca kan måla var något Mikaela upptäckte alldeles nyligen.

  – Jag hade brutit axeln och hon hade opererat bort en lös benbit från vänster bakknä, så båda skulle ta det väldigt lugnt. Då tänkte jag: Vad kan vi då hitta på för kul.

 4. Hade det inte varit för den tidigare träningen skulle det kanske inte ha funkat. Men Mikaela hämtade penslar, lite vattenfärger och ett block. Sen var det dags att måla.

  Men det är inte bara att ge en häst en pensel så börjar den måla.

  – Jag gav henne penseln. Gjorde hon något jag inte hade tänkt, som att bita i penseln, då ignorerade jag bara. Men så fort hon var på rätt spår fick hon beröm. Sen gällde det att lära henne att röra på huvudet också så det blev något på papperet.

 5. Första klippet lades ut i förra veckan. Nu har hon blivit lite skickligare och ska börja måla med akryl på riktig duk.

  – Folk har hört av sig och vill köpa hennes konst. De vill ha en tavla på väggen som gjorts av en riktig häst, berättar Mikaela.

  Vad är nästa steg för Marisca?

  – Hon älskar musik så jag ska skaffa mig en keyboard till henne så att hon ska få lära sig att spela sin egen musik, säger Mikaela Jansson.

  Vem sa att hästar inte är världens bästa djur?


  Fotnot. Läs mer om Mikaela på hennes Facebooksida och hemsida.

  Foto: Theresia Sandahl