Tidigare mådde Mathilde dåligt över sina födelsemärken. Foto: Instagram / Mathilde ArctanderTidigare mådde Mathilde dåligt över sina födelsemärken. Foto: Instagram / Mathilde Arctander
Tidigare mådde Mathilde dåligt över sina födelsemärken. Foto: Instagram / Mathilde Arctander
Nu vill hon inspirera andra att sluta skämmas. Foto: Instagram / Mathilde ArctanderNu vill hon inspirera andra att sluta skämmas. Foto: Instagram / Mathilde Arctander
Nu vill hon inspirera andra att sluta skämmas. Foto: Instagram / Mathilde Arctander

Mathilde, 22, vägrar skämmas för sitt ovanliga utseende

Publicerad

Mathilde Arctander, 22, brukade gömma sina födelsemärken i stora baddräkter och andra kläder.

Men nu har hon bestämt sig för att sluta skämmas.

– Mina födelsemärken är en del av mig, och jag skulle inte vilja bli av med dem, säger hon.

Mathilde Arctander är 22 år gammal och föddes i Stavanger i Norge. I hela sitt liv har hon haft ett annorlunda utseende, skriver brittiska The Sun.

https://www.instagram.com/p/BW2p_xNhC-v/?taken-by=mathildearctander

– Jag har alltid vetat att jag har haft födelsemärken, men när jag var omkring 13 år gammal började folk stirra på mig, berättar hon.

https://www.instagram.com/p/BOP2nQ0habc/?taken-by=mathildearctander

Ökar risken för dödlig hudcancer

Mathilde har kongenitala melanocytära nevus, som ofta skapar stora och många födelsemärken – och ökar risken för dödlig hudcancer.

Den norska 22-åringen undrade ofta varför just hon hade drabbats – och gömde sina födelsemärken i för stora kläder.

– Jag blev inte mobbad särskilt mycket, men jag tänkte ofta: 'Vad är det som är fel, varför har jag dessa födelsemärken?´, vilket inte var kul, berättar Mathilde.

https://www.instagram.com/p/BFMHG57Icea/?taken-by=mathildearctander

Vägrar skämmas för sina födelsemärken

Men nu har hon slutat skämmas – och vill inspirera andra att vara stolta över sina födelsemärken.

Bland annat lägger hon ut många bilder på sociala medier där hon visar upp sin kropp.

– Mina födelsemärken är en del av mig, och jag skulle inte vilja bli av med dem, säger Mathilde.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag