Ett hyllande ljusspel för de två tornen som föll under attacken den 11 september. Foto: PORTER BINKS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNEtt hyllande ljusspel för de två tornen som föll under attacken den 11 september. Foto: PORTER BINKS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ett hyllande ljusspel för de två tornen som föll under attacken den 11 september.  Foto: PORTER BINKS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sammanlagt dog över 3000 personer i attackerna. Foto: / AP ABCSammanlagt dog över 3000 personer i attackerna. Foto: / AP ABC
Sammanlagt dog över 3000 personer i attackerna.  Foto: / AP ABC

Mannens sista samtal till sin kärlek – när flygplanet kapades i luften: "Det ser inte ljust ut"

Publicerad

Brian Sweeney var en av passagerarna ombord ett av de plan som kapades och styrdes in i World Trade Center under elfte september-attackerna 2001.

Nu sprids hans sista ord till sin fru Julie av tusentals på sociala medier.

"Det ser inte ljust ut", säger han i ett av sina röstmeddelanden.

United Airlines Flight 175 var den Boeing 767-222 som kapades i luften och klockan 9.03 flögs rakt i World Trade Centers södra torn den elfte september, 2001.

65 personer på planet och över 600 i södra tornet dog i kraschen.

Brian Sweeney var en av passagerarna ombord.

I samband med att han och de andra passagerarna förstod att planet kapats hörde av han av sig till sin fru, Julie. Han ringde henne men kom till röstbrevlådan.

"Hej Jules, det är Brian", säger han först. 

Sprids av tusentals på Twitter

Röstmeddelandet, som har citerats och uppmärksammats över hela världen sedan terrordådet, sprids nu, inte minst på Twitter.

– Ah, lyssna … jag är på ett flygplan som har kapats … om det inte slutar bra, och det ser inte ljust ut, vill jag att du ska veta att jag älskar dig. Jag vill att du ska göra bra saker och leva ett bra liv, likaså mina föräldrar. Vi ses när du kommer hit. Jag vill att du ska veta att jag verkligen älskar dig. Hejdå älskling, hoppas jag kan ringa dig, säger Brian.

Inlägget las ut av Stig Abell, redaktör och publicist hos "Times Literary Supplement", på årsdagen för 9/11-dådet under måndagen. Inlägget har delats över 120 000 gånger och gilla-markerats av över 260 000 personer.

https://twitter.com/StigAbell/status/907233394672762881
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag