Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Män som tar många selfies kan vara (narcissistiska) psykopater

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Ständigt dessa selfies... Men enligt forskare i USA kan det finnas drag av psykopati och narcissism som gör att män publicerar många selfies i sociala medier.

Är du man och tar många selfies? Eller känner du män som tar många selfies?

Då finns det risk att du eller de män du känner har psykopatiska drag, skriver Independent.

Det visar en studie från Ohio State University.

Studien kom även fram till att män som redigerar sina bilder innan publicering dessutom kan lida av narcissism.

– De flesta tror att män inte ens redigerar sina bilder, men det gör de definitivt, säger professor Jesse Fox, en av två personer bakom studien, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Det är inte förvånande att män som spenderar tid på att redigera och publicera många selfies är mer narcissistiska, men det här är första gången som det faktikst har bekräftats i en studie.


Man studerade 800 män i åldrarna 18-40. Studien utgjordes av en del där man kartlade personens personlighetsdrag via en enkät, och en del där man fokuserade på hur många bilder personen publicerar.


Professor Jesse Fox påpekar att det kanske inte är så värst förvånande att personer som tar många selfies tenderar att vara narcissistiska – men också att det faktum att selfies kan peka på psykopatiska drag är desto mer intressant.

– Vi vet att självobjektifiering leder till många hemska saker, som depression och ätstörningar bland kvinnor. Med den ökande användningen av sociala medier blir allt fler medvetna om sitt utseende. Det betyder att självobjektifiering kan bli ett större problem för män liksom för kvinnor, säger Fox i ett pressmeddelande. 

Narcissism utmärks av att en person kan uppleva sig som smartare, mer attraktiv och bättre än andra, även om det finns en underliggande osäkerhet. Psykopatiska drag betyder ofta att en person saknar empati och sympati för andra och tenderar att ha ett väldigt impulsivt beteende.

Klicka här för att läsa mer om studien och vad dess resultat kan betyda.