12–åriga Savannah Ward blev avbruten när hon höll tal i kyrkan. Foto: Facebook / Youtube12–åriga Savannah Ward blev avbruten när hon höll tal i kyrkan. Foto: Facebook / Youtube
12–åriga Savannah Ward blev avbruten när hon höll tal i kyrkan.  Foto: Facebook / Youtube
Foto: YoutubeFoto: Youtube
 Foto: Youtube

Lesbisk 12–åring höll tal om sin sexualitet – mikrofonen stängdes av

Publicerad

12–åriga Savannah Ward ville berätta sanningen för sin mormonska församling – att hon är lesbisk. Men när hon hade inlett sitt tal stängde mikrofonen av och hon fick lämna scenen. 

12–åriga Savannah Ward, från USA, tillhör en mormonsk församling i Salt Lake City, skriver brittiska Metro.

Hon hade länge velat berätta sanningen om sin sexuella läggning för alla i kyrkan.

– Hon frågade oss redan i januari om hon kunde göra det, i maj gav vi henne tillstånd, säger Savannahs mamma, Heather, och fortsätter:

– Hon hade jobbat så hårt för att talet skulle beskriva exakt vad hon känner. Vi beslutade oss för att låta henne göra det eftersom vi tyckte det skulle göra mer skada att tysta ned henne, eller få henne att tro att något var fel med henne. 

Foto: Facebook

Inledde sitt tal

Savannah gick upp på kyrkans scen för att börja sitt tal.

– Jag tror att Gud har skapat mig så som jag är, alla delar av mig. Han klantade sig inte när han gjorde mitt hår brunt eller när jag föddes skallig. Han klantade sig inte när han gjorde mig fräknig eller när han gjorde mig gay, säger hon i talet. 

– Gud älskar mig så som jag är, för han älskar alla sina skapelser. Jag tror inte att någon del av mig är ett misstag. 

Foto: Youtube

Hon fortsatte och sa att hon önskar att hon ska få vara lycklig och kunna bilda familj. Hon sa också att hon inte tror att Gud skulle vilja att hon lever med någon som hon inte är attraherad av. 

Plötsligt försvann hennes röst.

Tystades ned

Savannahs mikrofon slutade fungera. Hon försökte slå på mikrofonen och vände sig hastigt mot en av männen som satt bredvid talarstolen. 

– Kan du gå och sätta dig, säger då den ena mannen. 

Foto: Youtube

Savannah fick gå ned och sätta sig igen, utan att slutföra sitt tal. 

Efter talet berättade hon i podcasten "I like to look for rainbows" att hon skämdes när hon fick lov att gå ned från scenen. 

– Jag blev ledsen för att jag verkligen tyckte att alla borde ha fått höra det jag hade att säga. Men jag är ändå glad att jag kunde få ut det mesta av mitt budskap, och visa att homosexuella inte är konstiga, säger hon. 

Foto: Facebook

Föräldrarna stöder henne

Efter att Savannah hade lämnat scenen gick en man upp och pratade, då fungerade plötsligt mikrofonen som vanligt igen. Han kommenterade inte Savannahs tal trots att hon gick ned från scenen och började gråta. 

– Hon kom ned till mig och grät. Vi gick ut från kyrkan och jag sa till henne om och om igen att hon är bra som hon är och att det inte är något fel på henne, säger Savannahs mamma Heather och fortsätter:

– Jag är arg för att de i kyrkan sårade henne. 

 

Titta på Savannahs tal här:


Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag