I det här huset hände något mycket obehagligt. Foto: Google MapsI det här huset hände något mycket obehagligt. Foto: Google Maps
I det här huset hände något mycket obehagligt. Foto: Google Maps
Det finns många kusliga saker på Google Maps. Foto: Google MapsDet finns många kusliga saker på Google Maps. Foto: Google Maps
Det finns många kusliga saker på Google Maps. Foto: Google Maps

Kusliga platserna Google inte vill att du ska se

Publicerad

Google Maps har fotograferat i princip hela jordklotet.

Men det finns vissa platser de inte vill att vi ska se – och det finns många kusliga anledningar till det.

Följ med på en resa runt jordklotet – och få reda på vad Google vill dölja för dig.

Vi börjar väster om Atlanten.

I USA höll Ariel Castro tre kvinnor inlåsa i över tio års tid. De lyckades fly från skräckhuset 2013 – och det är nu rivet.

Men varför är det suddat på Google Earth?

"Enligt vår integritetspolicy är det tillåtet för användare att rapportera en olämplig bild", har Google sagt i ett uttalande.

Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Mystiska öar

Vi tar oss nu vidare till Färöarna, en ögrupp norr om Storbritannien som tillsammans med Grönland tillhör det danska kungariket.

När man zoomar in på vissa delar av Färöarna upptäcker man att landskapet är utsuddat – och enligt spekulationer på nätet kan det bero på en nedlagt militärbas från andra världskriget.

Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Misstänkt ufo

Vi reser nu tillbaka till den nordamerikanska kontinenten, närmare bestämt Reswell i delstaten New Mexico.

Först ser det bara ut som öppna fält – men sedan ser man att många bilder är suddiga. Platsen är känd över sin mystiska historia, då ett ufo sägs ha landat här 1947.

Händelsen förklarades av den amerikanska regeringen som en "väderballong" – men vissa hävdar att militären bara försökte mörka ett besök från yttre rymden.

Foto: Google Maps
Foto: Google Maps
Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Mystiska händelser fångade på bild

Det finns dock många saker på Google Maps som inte har suddats ut – men som är rejält skumma. Några exempel är en mystisk, enorm kanin i Italien, kusliga individer på en tågstation i Japan och ett misstänkt sjömonster i sjön Loch Ness, Skottland.

Foto: Google Maps
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag