Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonnas två bilder på samma rum visar exakt hur kraftig depression kan vara

Jonna Roslund, 26, från Malmö lever med depression. Med två bilder visar hon på ett lättillgängligt sätt hur delar av livet kan se ut i perioder.

– Det är viktigt att prata om psykisk sjukdom som vilken annan sjukdom som helst. Att normalisera det och berätta hur det faktiskt funkar, säger hon. 

Att leva med depression innebär att vardagssysslor som för andra känns enkla blir svåra eller praktiskt taget omöjliga. Att städa rummet, diska eller gå till affären är allt annat än självklarheter.

Jonna Roslund känner till det här mycket väl. Häromdagen delade hon med sig av en livshändelse på sajten Imgur, vilket Upworthy tidigare skrivit om. Hennes post bestod av två bilder med tillhörande text. 

 1. På den första bilden syns Jonnas ostädade rum, och under den skriver hon: ”Jag lider av svår depression och har väldigt svårt för att städa och göra andra hushållssysslor. Mitt rum har varit så här stökigt i flera månader eftersom jag inte kan pusha mig själv till att ta hand om det. Men i fredags så bestämde jag mig till slut för att göra det.”

 2. Den andra bilden visar resultatet. ”Tre dagar senare... Man kan äntligen se att jag har ett golv. Säg hej till min teddybjörn Nalle på sängen. Jag vet att det här inte är en stor vinst, men för mig betyder det mycket att bara kunna ha min dörr öppen om folk kommer på besök. Jag känner mig så tillfreds nu och ville dela med mig av det här. Jag 1 - Depression 0”, skriver Jonna.

  Inlägget har visats över 330 000 gånger, och kommentarerna har varit många. 

  – Folk tog emot det bättre än förväntat. När man är deprimerad eller lider av annan psykisk sjukdom är det viktigt att fira de små sakerna. De sakerna som ofta är så svåra att ta tag i. Mitt rum såg ut som skit, men jag lyckades göra något åt det, och det ville jag fira, säger Jonna.

  Många som har kommenterat hennes bilder skriver att de känner igen sig. Andra berömmer styrkan i att våga dela med sig. 

  – De flesta som reagerat är människor som varit i samma situation. Att de inte kunnat städa, diska eller handla. De har jag fått mest pepp av, säger Jonna och fortsätter: 

  – Folk känner igen sig och har sett det här hos sig själva, men det finns något skamfyllt i att det inte är möjligt att ta hand om sig själv. Det ingår ju på något sätt i ”vuxenlivet”, och när man inte klarar det så håller man det för sig själv. Man låtsas som att det inte finns, så har i alla fall jag gjort. Struntat i att bjuda hem vänner, stängt dörren och så. Men genom att visa upp de här bilderna har jag visat människor deras skam, inte bara min egen, och det tror jag många reagerar på.

  Men alla reaktioner har inte varit stöttande och positiva. Förståelsen och acceptansen av psykiska sjukdomar är fortfarande relativt låg. Något som kan förändras genom att prata om det, tror Jonna. 

  – Man måste prata om det och försöka normalisera. Man kan ju prata om cancer, och ofta ställa frågor till de som drabbas, men att prata med någon som är deprimerad är svårare. Det ses som lite fult att vara det och fråga saker om det. Men det är viktigt att berätta hur det funkar och inte funkar, och att förklara för folk hur svårt det är att ta tag i en sådan ”enkel” sak. 

  Många verkar tror att personer som lider av depressioner helt enkelt är lata och inte orkar göra saker.

  – Men det är ju inte sant. Man saknar delar av hjärnans belöningssystem och får inte samma belöning som andra av att ha det rent hemma, se en film eller läsa en bra bok. Det är viktigt att förklara. För om man tror att det beror på lathet så är det samtidigt väldigt svårt att ha förståelse. 

  Jonnas tips till den som är deprimerad är att låta sakerna ta tid.

  – Jag hade tio dagar på mig att städa rummet, men det tog tre. Det får ta den tid det tar och det är okej om man inte kan göra allt på en och samma gång. En dag kanske man bara lyckas ta ut disken från rummet. Då är det också bra! Man ska försöka att inte sätta så stor press på sig själv, precis som vid andra sjukdomar. Det går inte att vakna upp ur en koma och springa ett marathon, men man får göra sitt bästa.

  Här kan man få hjälp 

  Den som lider av depression eller andra psykiska sjukdomar kan söka hjälp på olika ställen. Till exempel kan man vända sig till vårdcentralen eller en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Hos sjukvårdsrådgivningen kan man också få hjälp och råd om sig själv eller andra människor i ens närhet. 

  Om man tänker på självmord ska man söka hjälp omgående. Vid akuta suicidtankar kan 112 alltid kontaktas. Nedan finns fler tips på var man kan få hjälp, helt anonymt om man vill.

  - Nationella Hjälplinjen. Alla dagar kl 13-21, telefon 020-22 00 60.
  - Bris - Barnens rätt i samhället. Måndag-fredag kl 15-21, lördag-söndag kl 15-18. Telefon 116 111.
  - Jourhavande medmänniska. Alla dagar kl 21-06. Telefon 08-702 16 80.
  - Självmordslinjen. Chatt och telefon dygnet runt. Telefon 90101.