Ceri Jones tvingades operera bort sitt ena öga. Foto: Facebook / Go found meCeri Jones tvingades operera bort sitt ena öga. Foto: Facebook / Go found me
Ceri Jones tvingades operera bort sitt ena öga. Foto: Facebook / Go found me
Foto: Go found meFoto: Go found me
 Foto: Go found me

Hon trodde att hon skulle operera en böld i munnen – i stället togs hennes vänstra öga bort

Publicerad

Ceri Jones, 22, trodde att hon skulle ta bort en böld i munnen. Det visade sig vara en ovanlig form av cancer och hon var i stället tvungen att operera bort sitt ena öga. 

I oktober förra året började 22–åriga Ceri Jones, från Storbritannien, få problem med en knöl i munnen. Hon hade också svår huvudvärk, skriver Daily Post

– Jag sökte hjälp hos tandläkaren för att jag trodde att knölen var en böld som behövdes tas bort, säger Ceri och fortsätter:

– Men röntgen visade ingenting så jag skickades vidare till ett annat sjukhus för att ta en biopsi.

Det visade sig att Ceri hade drabbats av den ovanliga cancerformen adenoid cystisk carcinom som innebär att en elakartad tumör uppstår i spottkörtlarna, ofta på huvudet och på halsen. Cancern kan sedan sprida sig till andra delar av kroppen. 

– Jag hade aldrig hört talas om något liknande, jag blev väldigt chockad, säger Ceri. 

Foto: Facebook

36 timmar lång operation

Ceri genomgick en 36 timmar lång operation, i april, för att ta bort tumören. Men för att få bort den var man också tvungen att ta bort hennes vänstra öga. 

Den vänstra delen av hennes överkäke och benen på vänster ansiktshalva opererades också bort eftersom att cancern hade spridit sig. I stället har Ceri proteser av titan i käken och ansiktet. 

– Jag var sövd i två veckor under tiden som de gjorde det. Läkarna var också tvungna att ta hud och muskler från mitt ena lår för att ersätta min gom. 

Komplicerad operation

Efter operationen började det läcka vätska från Ceris hjärna och hon var tvungen att gå i genom ytterligare ingrepp. Hon fick ligga i respirator, men lyckligtvis blev hon sedan bättre. 

Foto: Go found me

– Jag tänker på den här mardrömmen varje dag, bilden av min dotter i respirator kommer jag aldrig att glömma, säger Ceris mamma, Sarah Evans. 

Nu, två månader efter operationen, är Ceri på sjukhus i USA för att genomgå en särskild strålbehandling eftersom att traditionell strålbehandling riskerar att bryta ned benstrukturen i hennes ansikte. 

– Det här har varit en fruktansvärd tid för Ceri men förhoppningsvis ser vi ljuset i tunneln nu. Jag hoppas att den här behandlingen kommer att fungera, säger Sarah Evans. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag