Att komma till skolan utan behå var inte passande, enligt skolledningen. Foto: Shutterstock / TwitterAtt komma till skolan utan behå var inte passande, enligt skolledningen. Foto: Shutterstock / Twitter
Att komma till skolan utan behå var inte passande, enligt skolledningen.  Foto: Shutterstock / Twitter
Foto: TwitterFoto: Twitter
 Foto: Twitter

Hon kom till skolan utan behå – rektorns kommentar gjorde henne förbannad

Publicerad

Tonårstjejen kom till skolan i ett urringat linne utan behå – men det blev inte populärt hos skolledningen. 

Nu rasar hon mot skolans orättvisa behandling av tjejer. 

– Mina underkläder är inte deras ensak, säger hon.

Tidigare i veckan rapporterades det om en skola där eleverna protesterade mot den strikta, sexistiska klädkoden.  

Nu har ännu en amerikansk skola, Beaumont High School, hamnat i konflikt med elever efter att en tjej fick veta att hon inte följde klädreglerna, skriver Hello Giggles.

För en vecka sedan fick nämligen tonårstjejen Remy Altuna höra att det inte var passande att komma till skolan utan behå. 

Foto: Twitter

Hon var klädd i jeans och ett svart linne som var djupt skuret i ryggen, för att undvika att behå–banden syntes  hade hon helt enkelt lämnat behå:n hemma. Men det blev alltså inte populärt hos skolledningen. 

Ombads klä på sig

Remy hade nästan klarat sig igenom skoldagen när hon skulle gå till rektorns kontor för att få ett papper påskrivet. Då bad en rektorsassistent henne att ta på sig sin jacka. 

– Hon sa att mitt linne var för urringat. Sedan frågade hon om jag hade på mig behå, säger Remy. 

Eftersom att hon inte hade behå på sig så sa rektorsassistenten att hon "inte ville att någon skulle tänka något dåligt om Remy eller prata med henne på ett opassande sätt".

Foto: Twitter

Enligt skolans klädkod säger att "toppar måste täcka hela underkläderna och inte ska vara för lågt skurna eller avslöjande".

Remys åsikt var att linnet inte var för urringat och att hon inte behövde en behå under. Hon hävdar att om hon hade haft behå på sig så hade banden synts, och då hade hon fått en tillsägelse för det i stället. 

"Inte deras ensak"

Remy publicerade ett inlägg på Twitter om vad som hade hänt. 

https://twitter.com/remyaltuna/status/898030705359192064

"Mina underkläder är inte deras ensak", skriver hon. 

Hon tyckte inte att det var själva tillsägelsen som var det mest störande, utan det faktum att rektorsassistenten sa att "hon inte ville att någon annan skulle tänka något dåligt om henne". 

Remy tycker att klädkoden pekar ut tjejer på ett orättvist sätt, och att det har blivit värre:

– I år känns det som att de verkligen är ute efter oss. Det vore en annan sak om de använde klädkoden rättvist för både killar och tjejer. Men jag har märkt att tjejer är mest utsatta, om killar överskrider reglerna – till exempel med trasiga jeans – så förbiser de det, säger hon. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag