Korvmannen fick inte bara böter – polismannen stal även hans pengar.
Korvmannen fick inte bara böter – polismannen stal även hans pengar.

Här filmas den polisen – tar korvgubbens pengar

Publicerad

Mannen hade inte tillstånd att sälja korv och blev därför stoppad av polisen. 

Men polisen gav honom inte bara en böteslapp, utan tog även pengar direkt ur hans plånbok. 

– Det är inte rätt, säger vittnet som filmade händelsen. 

I lördags konfronterade en polis mannen som sålde korv utanför fotbollsarenan vid universitetet Berkley i USA, skriver, Huffington Post. Enligt polisen saknade mannen tillstånd för att sälja korv, och fick därför en böteslapp. 

Men polismannen gick längre än så. 

I klippet kan man höra hur Martin Flores, vittne till händelsen och mannen bakom kameran, protesterar mot polisernas agerande: 

– Det är inte rätt, säger han. 

– Det är så här det fungerar. Vi tar det till rätten och så får rätten bestämma om det är rätt eller fel. Det här så här lag och ordning ser ut, säger polisen och tar pengarna ur korvmannens plånbok. 

– Om du går några hundra meter till vänster kommer du se hur folk dricker offentligt, men en hårt arbetande man får sina pengar stulna och en böteslapp, säger då Martin. 

Startat insamling 

Händelsen gjorde Martin så upprörd att han delade med sig av klippet på Facebook – och snart hade flera större konton spridit hans film. 

Martin med sin dotter. Foto: Facebook

För närvarande har polisens agerande setts av miljontals människor. 

Martin har även startat en insamlingssida till förmån för korvmannen, som nu har identifierats som Beto Matias.

Pengarna ska täcka Betos rättegångskostnader och personliga förluster – övriga intäkter planeras gå till att stötta andra gatuförsäljare. 

Dröm kan gå i uppfyllelse

Nu har tusentals människor donerat till insamlingen, som är uppe i närmre en halv miljon kronor. 

Martin säger att han är överraskad över hur många det är som har skänkt pengar till hans insamling, och hoppas nu på att donationerna kan hjälpa Beto att uppnå sin dröm – han har nämligen alltid önskat sig en foodtruck. 

Beto har erkänt att han saknade tillstånd för att sälja korv på platsen, men tycker att polismannen gick för långt när han tog pengar ur hans ficka.

Se klippet här: 

https://www.facebook.com/WokeFolks/videos/997172883756394/
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag