Bild från 2010, då Hanna Krohn vägde ungefär 50 kilo mer än i dagsläget. Foto: PrivatBild från 2010, då Hanna Krohn vägde ungefär 50 kilo mer än i dagsläget. Foto: Privat
Bild från 2010, då Hanna Krohn vägde ungefär 50 kilo mer än i dagsläget. Foto: Privat
Den här bilden togs 2016 – nu använder hon bilderna för att sprida ett viktigt budskap. Foto: PrivatDen här bilden togs 2016 – nu använder hon bilderna för att sprida ett viktigt budskap. Foto: Privat
Den här bilden togs 2016 – nu använder hon bilderna för att sprida ett viktigt budskap. Foto: Privat

Hanna la upp två bilder på sig själv – med ett viktigt budskap

Publicerad

Hanna Krohn, 36, såg en video på sociala medier och blev bestört över den negativa utseendefixeringen som ägde rum i kommentarsfältet.

Hon har själv brottats med viktmobbning – och bestämde sig för att ryta ifrån mot hatarna.

– Det är av allmän uppfattning att tjocka människor är lata och dumma, säger Hanna.

Hanna Krohn är 36 år gammal och bor strax utanför Stockholm.

Nyligen såg hon en video på sociala medier som porträtterade en vältränad kvinna med tydligt markerade muskler – och i kommentarsfältet flödade hatet.

– I kommentarerna som följde satt vuxna människor och skrev att det vara fasansfullt, fruktansvärt och äckligt, berättar Hanna.

Hon fortsätter:

– Då kommenterade jag att det var mer fasansfullt med vuxna människor som tog sig rätten att kommentera andras kroppar.

I den stunden bestämde sig Hanna för att skriva ett inlägg – hon hade tröttnat på den ständigt närvarande utseendefixeringen.

Den här bilden togs 2016 – nu använder hon bilderna för att sprida ett viktigt budskap.Foto: Privat

"Kallade mig för öknamn"

Så länge Hanna kan minnas har hon blivit särbehandlad på grund av sin kropp.

– Eftersom att jag alltid har varit tjock så har det varit lätt för folk att angripa mig, berättar hon och fortsätter:

– När jag var barn gick det inte en dag utan att någon talade om för mig att jag var tjock. De gjorde gester och kallade mig för olika öknamn.

Även i vuxen ålder har Hanna upplevt särbehandlingen – och har exempelvis märkt av det i sammanhang som innebär kontakt med servicepersonal:

– Det kan vara hur man blir bemött när man går in i en butik. Jag får ett annorlunda bemötande när jag hälsar eller vill ha hjälp.

Bild från 2010, då Hanna vägde ungefär 50 kilo mer än i dagsläget.Foto: Privat

Hon fortsätter:

– Jag vet faktiskt inte vad det beror på, men med tanke på att det är av allmän uppfattning att tjocka människor är lata och dumma, så kanske det har med det att göra.

Och Hanna har mycket riktigt upplevt skillnaden – sedan 2010 har hon tappat omkring 50 kilo.

– Man får mycket mer uppmärksamhet för sitt utseende när man har gått ner i vikt, berättar hon och fortsätter:

– Det är väldigt vanligt att få höra saker som: 'Åh, vad fin du har blivit'. Underförstått betyder ju det att man inte var det innan, säger Hanna.

Hon förtydligar att hon förstår att det menas som komplimanger – men att hon aldrig har tagit emot det som något snällt.

– Det vittnar om hur de såg på mig innan. Det som folk menar som komplimanger får motsatt effekt.

Röt ifrån i inlägg på Facebook

Hanna började fundera över varför människor ska behandlas olika baserat på sina utseenden. Hon publicerade två bilder på sig själv i inlägget – en från 2010 och en från 2016. I den äldre bilden vägde hon omkring 50 kilo mer.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155620920718383&set=a.494046803382.293469.604048382&type=3&theater

– Jag tycker att det här var ett så tydligt exempel, berättar Hanna.

Nu vill hon förändra sättet folk pratar om utseenden:

– Hur vi vuxna pratar smittar av sig på hur barn pratar. Det är lätt för barn att retas om sådana här saker, som att någon är tjock eller har glasögon, säger Hanna och fortsätter:

– Det är viktigt att som vuxen vara ett föredöme och att inte kommentera andra människors utseenden.

Hyllas för sitt inlägg

Hannas ord har i nuläget gillats av hundratals användare på Facebook, och kommentarsfältet svämmar över av peppande ord:

– Responsen har varit väldigt bra. Jag tror att det här är ett ämne som berör många. Samtidigt finns det många som inte tänker sig för, folk bara bara kommenterar, säger hon och fortsätter:

– Om bara en människa tänker till lite och tänker sig för i framtiden, då har jag gjort något gott.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag