Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hampus, 24, fick 100 främlingar att skriva en bok tillsammans – blev internationell succé

Västeråsaren Hampus Elfström lyckades få 100 främlingar på San Franciscos gator att skriva en bok tillsammans.
Nu har hans projekt uppmärksammats i både USA, Frankrike och Japan.
– Det känns jättekul. Det var en idé jag hade och om den kan spridas över hela världen så är det en väldigt stor grej för mig, säger han.

 1. En unik idé

  Hampus Elfström, 24, från Västerås flyttade till San Francisco i USA för två år sedan för att studera reklam. För ett tag sedan fick han också en idé: Han ville se om 100 främlingar skulle kunna skriva en bok tillsammans.Sagt och gjort: Hampus Elfström tog med sig penna och en bok och gav sig ut på San Franciscos gator.

  Där gick han fram till människor som han inte kände och bad dem skriva några ord på en sida i boken. Orden skulle sammanknyta till det som stod på föregående sida, för att på så sätt skapa en sammanhållen berättelse.
  – Folk tyckte att det var ganska kul. De började ta bilder på boken och många hakade på. De tyckte att det var ett coolt projekt, säger han.
 2. Tog tre månader att få ihop en bok

  Efter drygt tre månader hade Hampus Elfström och 100 främlingar i San Francisco lyckats få ihop en hel bok. Boken fick namnet "The book by strangers".
  – Det är en bra stad att genomföra ett sådant här projekt i. Många är ganska öppna och villiga, och tycker om konstiga men ändå lite roliga projekt, säger Hampus Elfström.När boken var klar så publicerade Hampus Elfström den digitalt på nätet.

  Han gjorde också en film, där man bland annat kan se händerna på några av de som skrev i boken.
  – Att skriva en bok är väldigt svårt. Så jag tänkte att då kan väl en massa människor skriva en bok tillsammans
 3. "Det blev större än vad jag trodde"

  Boken "The book by strangers" har uppmärksammats internationellt. Boken har nu uppmärksammats i både USA, Frankrike och Japan. Han har också fått kontakt med en kille i Japan som vill försöka göra något liknande.
  – Det blev större än vad jag trodde. Jag tycker det känns jättekul att fler vill göra detta, säger han. Hampus Elfström har inte bestämt vad han ska göra härnäst. Men han utesluter inte att jobba vidare med "The book by strangers".
  – Jag har lite planer på att verkligen göra riktiga böcker som folk kan köpa. Det är en tanke som jag har, men som jag inte utvecklat riktigt än. Men eftersom resultatet blev så bra och jag har fått förfrågan från folk som vill läsa den på riktigt, så blir det kanske en vidareutveckling, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!