Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskare: Det är nyttigt att lukta på sin pojk- eller flickväns pruttar

Från och med nu är det officiellt helt okej – och nödvändigt! – att fisa inför sin partner.

Det är olika för olika personer var gränsen går för vad man är bekväm med att göra i ett förhållande.

Fisa?

Gå på toaletten med öppen dörr?

Rapa efter maten?

Ja, som sagt, det är olika.

MEN! Forskare på universitetet i Exeter, Storbritannien, har kommit fram till att det kan vara väldigt bra att fisa framför sin partner, rapporterar Ladbible.

Det handlar om den biprodukt, gasen, och de ämnen som finns i den.

– Även om svavelväte är känd som en frän, illaluktande gas i ruttna ägg och pruttar så produceras det naturligt i kroppen och kan faktiskt vara bra för hälsan, säger doktor Mark Wood, en av forskarna på universitetet. 

"Kan hålla cellerna levande"

Enligt forskarna kan den mikrobiella biprodukten minska risken för en rad livshotande sjukdomar och tillstånd, däribland cancer, hjärtattacker och stroke, men kan också motverka uppkomsten av demens och artros. Den kan även hjälpa till att bevara kroppens mitokondrier, vilka driver energi till blodkärlen och kontrollerar inflammationer.

Med viss varning för medicinska termer, men:

– När celler påverkas av sjukdomar drar de till sig enzymer för att generera en mängd svavelväte. Det gör att mitokondrierna håller i gång och låter cellerna leva vidare. Om så inte sker dör cellerna som därmed förlorar förmågan att styra över kroppens överlevnad och kontrollera inflammationer, förklarar professor Matt Whiteman på University of Exeter, skriver Ladbible.

Fisar kan vara nyttiga, men...

I sin studie tittade forskarna närmare på vad som händer om man medvetet tillför svavelväte till mitokondrier och effekterna av det.

Resultatet: Det hjälper cellerna att hålla sig vid liv.

Även om förklaringarna ovan är väldigt förenklade – och som vanligt bör tas med en nypa salt i det stora hela – så är väl slutsatsen att om man ska hitta något positivt med en klassisk gammal fis är det väl att de innehåller ämnen som minst sagt är nyttiga för kroppen.

Så, släpp loss. Låt kjol- och byxtyget flyga.