Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskare avslöjar: Så snabbt skulle spindlarna äta upp alla i Sverige

stockholm 20100223. spindlar på skansenakvariet. tommy schönstedt och jonas wahlström. . foto: jan düsing scanpix code 8000 publicerad text:Foto: Jan Düsing

Det är som en skräckfilm.

Tänk om alla världens spindlar skulle få för sig att anfalla Sverige och käka upp oss?

Det skulle gå snabbare än du tror, skriver Washington Post.

Spindlarna finns överallt. Går du ut på en fin sommaräng och breder ut picknickfilten så kommer du att ha ungefär 500 spindlar under dig, eller 130 per kvadratmeter, enligt danska TV2.

Det finns dock ingen orsak till dödsångest, eller ens lite oro. För de flesta spindlar är helt ofarliga för människor och de skulle inte ens försöka gå till attack. De spindlar vi har i Sverige är antagligen mycket mer rädda för oss än vi för dem.

Men ändå.

 1. via GIPHY

  Forskare har räknat antalet spindlar på jorden. Eller hur mycket de väger. De har kollat hur mycket de äter och dragit några teoretiska slutsatser hur det skulle gå om de alla tog sig hit med hunger i sina många ögon.

  Så vad kom de fram till?

  Jo, svaret har publicerats i tidskriften Science of Nature. Om man skulle väga alla spindlar på jorden skulle vågen (en rejäl en, alltså) stoppa vid 29 miljoner ton.

 2. via GIPHY

  Spindlars huvudsakliga föda är insekter. Några få arter äter ödlor, fåglar och små däggdjur.

  Med 29 miljoner ton spindlar (som inte är insekter), som äter regelbundet, kom de båda forskarna Martin Nyffeler och Klaus Birkhofer fram till att de käkade mellan 400 och 800 miljoner ton mat om året.

  Hur mycket väger då den totala mänskligheten?

  Jo, vi väger tillsammans 287 miljoner ton.

  Skulle spindlarna ge sig på oss människor, skulle vi vara utrotade från jordens yta på mindre än ett år.

  Om samma spindlar skulle ge sig på oss i Sverige skulle det ta någonstans mellan 10 och 20 timmar.

 3. via GIPHY

  Det finns ju dock flera gigantiska problem att vara äta människor i Sverige. Dels det uppenbara att många spindlar skulle frysa ihjäl på väg hit, för de hade inte klarat vårt klimat, ens på sommaren.

  Ett annat bekymmer att äta alla svenskar på ett dygn är att något annat djur fick tärna upp oss i små – för spindlar aptitliga – bitar.

  Vi kan nog anta att mänskligheten ställs för större och mer akuta hot än just att bli uppätna av spindlar.

 4. via GIPHY