Det finns ett specifikt husdjur som man bör undvika under mensen. Foto: Colourbox/Giphy
Det finns ett specifikt husdjur som man bör undvika under mensen. Foto: Colourbox/Giphy

Det här husdjuret ska du absolut inte gosa med när du har mens

Publicerad

Under mensen upplever många att de gärna stannar i sängen. Att gosa med ett husdjur kan vara mysigt och därmed få dig att må lite bättre.

Ja, vissa husdjur i alla fall.

Det finns nämligen ett som snarare gör allt värre – det blir aggressivt mot dig när mensen är framme.

Även om vi människor utan tvekan befinner oss på toppen av näringskedjan finns det vissa saker som djur faktiskt är bättre än oss på. Daily Mirror skriver bland att bläckfiskar är mycket duktiga på att öppna barnsäkra pillerburkar – något som många vuxna tycker är svårt. 

Fladdermöss oslagbara när det gäller att lokalisera byten med en form av inbyggd radar, och chimpanser är bättre än oss på att memorera siffror som visas under bråkdelen av en sekund.

Vissa märker av hormoner

Faktum är att många av våra klassiska husdjur kan känna av beteenden och förändringar hos människor mycket effektivare än vad vi själva gör. Daily Mirror skriver att hundar har en fantastisk förmåga att tolka kroppsspråk – och att katter kan känna av de hormonförändringar som uppstår under menstruationen.

Hundar är duktiga på att märka av kroppsspråk – men det är inte våra lurviga vänner på fyra ben som den här artikeln handlar om.Foto: Colourbox

Det är dock inte katter som är boven i dramat i det här fallet – de kommer inte klösa eller bita dig bara för att du har mens. Det rör sig faktiskt om ett betydligt mer otippat husdjur.

Blir aggressivt

Om du har en leguan hemma – se till att hålla dig på säkert avstånd under mensen. De färggranna ödlorna kan nämligen bli riktigt tjuriga om de kommer i närheten av en människa som har mens.

– Vi avråder från att hantera manliga leguaner under menstruationen, säger doktor Beth Breitweiser, veterinär på All Wild Things Exotic Hospital, till Broadly.

Veterinären menar att leguaner inte kommer vara ett bra stöd för dig under menstruationen.Foto: Colourbox

Extra farligt i ögonhöjd

Daily Mirror skriver att leguaner är kända för att attackera människor som har mens. Den ovan nämnda veterinären tror att attackerna beror på att ödlorna känner av den förändrade doften av feromoner i kroppen som uppstår under en menstruation.

Av någon anledning blir hanarna aggressiva när du har mens, menar veterinären Beth Breitweiser.Foto: Colourbox

– Eftersom att leguaner är uttryckslösa är det svårt att säga om de älskar sina ägare. Jag har dock icke bekräftade bevis på att de gör det, eftersom att de byter färg när de ser sina ägare, säger doktor Beth Breitweiser.

Han fortsätter:

– Men vissa hanar blir av någon anledning aggressiva när de märker skillnaderna i mängden feromoner. Särskilt om du befinner dig i ögonhöjd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag