På Bitty and Beau's jobbar bara personer med funktionsnedsättningar. Foto: CNNPå Bitty and Beau's jobbar bara personer med funktionsnedsättningar. Foto: CNN
På Bitty and Beau's jobbar bara personer med funktionsnedsättningar. Foto: CNN
Familjen Wright, som ligger bakom kafésatsningen. Foto: CNNFamiljen Wright, som ligger bakom kafésatsningen. Foto: CNN
Familjen Wright, som ligger bakom kafésatsningen. Foto: CNN

Det här är kafét där bara funkispersoner får jobb

Publicerad

Arbetsmarknaden såg mörk ut för Ben och Amys två barn, som båda har Downs syndrom.

Då såg föräldrarna en möjlighet – och startade ett kafé där bara funktionshindrade människor får jobba. 

Bitty and Beau's Coffee Shop i North Carolina, USA, är ett helt vanligt kafé – där finns bakelser i mängder och rykande hett kaffe. Men fikat på denna plats serveras med lite extra värme – eftersom kaféet endast anställer personer med fysiska, intellektuella eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, skriver Today.

Kafégästerna möts av Matt Dean, som har autism och älskar att sälja kaféets egna tygväskor, och tas om hand av den glada kassören Jesse Guillaume som har en cp-skada och bär en blomkrans på huvudet varje dag.  

Spontandans är inte ett okänt fenomen på kaféet – 22-åriga Trevor Jefferson, som har Downs syndrom, drömmer nämligen om att bli skådespelare och älskar att dansa till favoritartisterna Justin Bieber och Katy Perry.

Allas unika egenskap tas tillvara på, på Bitty and Beau's.Foto: CNN

"Vår dröm har blivit verklighet så snabbt!"

Bitty and Beau's öppnade i januari förra året och växte snabbt – så snabbt att de fick flytta till en tio gånger större lokal. Grundarna, som heter Ben och Amy Wright, blev positivt överraskade av kaféets snabbt ökande popularitet.

– Vår dröm har blivit verklighet så snabbt och med så mycket stöd – vi trodde aldrig detta!, säger Amy. 

Grundaren Amy Wright.Foto: CNN

Uppkallat efter barnen

Paret har tillsammans fyra barn – de yngsta, Bitty, 7, och Beau, 12, har Downs syndrom. Föräldrarna öppnade kaféet, som är uppkallat efter barnen, så att de en dag skulle ha en arbetsplats att gå till. 

– När Beau föddes för tolv år sedan kastades vi in i en annan värld, en värld för folk med funktionsnedsättningar. Vi såg så många av dessa som inte hade något att göra om dagarna efter att de gått ut gymnasiet. Om de överhuvudtaget hade något jobb, jobbade de bara någon timme i veckan. Vi ville inte att hela livet skulle försvinna så fort våra barn blev äldre, säger Ben.

"När Beau föddes för tolv år sedan kastades vi in i en annan värld", säger Ben.Foto: CNN

Visste inget om kafébranschen

Paret var väl medvetna om det alltmer akuta behovet av arbetsplatser för personer med funktionsnedsättningar och bestämde sig för att försöka göra något åt det. Då visste de inget om kaffe- eller restaurangbranschen. 

– Vi visste inget om Downs syndrom innan vi fick Bitty och Beau, heller! Men vi insåg att om man är motiverad och brinner för något kan man lära sig vad man vill. 

Foto: CNN

När Bitty and Beau's öppnade strömmade ett stort antal ansökningar in. I dag arbetar 40 personer, alla med någon funktionsnedsättning, på kaféet. 

Paret menar att arbetstillfället har skapat en känsla av gemenskap och tillhörighet för de som jobbar där.  

Vill förändra hur man ser på funktionshindrade

Grundarna brinner för funktionsnedsatta personers rättigheter i samhället – och menar att många problem kan lösas om man förändrar hur folk ser på människor med funktionsnedsättningar. Och i mötet med kunderna lyckas de verkligen med det.

– Det är ett så härligt ställe. Min dag blir genast bättre efter ett besök på Bitty and Beau's, säger en stamkund. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag