Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför ska du alltid blunda med ena ögat när du går på toaletten på natten

girl closes one eye

De flesta av oss sover alldeles för lite. Så varje gång man måste upp ur sängen mitt i natten skapar en massa onödig stress.

Men det finns ett smart sätt att snabbt somna om efter toabesöket mitt i natten.

Och du ska göra som tjejen ovan för att lyckas, skriver sajten Life Aspire.

De flesta av oss behöver en bra stund på oss att somna efter det att vi släckt alla lampor. Det tar tid för kroppen och ögonen att anpassa sig till den mörka omgivningen. När väl det har skett kan det gå snabbt att somna om man inte lider av sömnproblem.

Om du sedan vaknar mitt i natten och måste gå på toa, eller kanske bara dricka ett glas vatten, så är det lätt att hamna i samma cykel som vid sänggåendet:

Du tänder ljuset, ögonen anpassar sig och du är vaken.

Detta gör du helt i onödan.

För när du tänder i taket berättar du för din kropp, genom dina ögon, att det är mitt på dagen och det är dags att gå upp.

Men det finns ett smart knep att slippa hamna där. Och att treva sig fram med ögonbindel till badrummet är ingen lösning. Det skapar stress på ett helt annat sätt och så också kan väcka dig. Speciellt om du går rakt in i en öppen dörr.

I stället ska du blunda med ena ögat. Då skickar du motsägelsefulla signaler till hjärnan.

Att det funkar märker du när du har släckt alla ljus och sedan öppnar båda ögonen. Då mäker du att allt är svart med det ögat du har haft öppet, medan  det öga du hållit stängt kommer att se mycket bättre.

Det "blinda" ögat kommer att få ditt andra öga att anpassa sig snabbare till den mörka omgivningen och du kommer att bli trött fortare och även somna om snabbare.

Det här är ett trick som även lärdes ut förr under militärtjänstgöringen. Då handlade inte om att somna om, utan att inte bli bländad av fiendens strålkastare.

Ett överlevnadstrick, det också!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!