Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför gör vi svenskar rätt som tar av oss skorna inomhus

I många av världens länder är det inte alltid en självklarhet att ta av sig skorna innan man börjar trampar runt i sitt hem. Men det finns många fördelar att faktiskt ta av sig skorna.

Om du hittills ignorerat din mammas tjat om att ta av sig skorna vid dörren, trots att du "bara ska hämta en sak", så bör du sluta upp med det nu.

Att du går in med dina skor, coola sneakers eller dina klassiska stilettklackar innebär att du även välkomnar bakterier, toxiner och E-coli bakterier.

 1. Bakterier
  Det finns goda och det finns mindre goda bakterier. I en studie gjord av University of Arizona upptäcktes i snitt 421 000 olika bakterier som befinner sig på din sko. Bakterierna hamnar där genom att man trampar i fågel- eller hundbajs och otrevligheter på offentliga toaletter. Detta har även med sig den mindre trevliga E.coli bakterien, säger Kelly Reynolds till The Huffington Post.
  E.coli bakterien orsakar tarminfektioner, diarre, urinvägsinfektion och luftvägsinfektion. Inget vi skulle vilja utsättas för med andra ord. Det speciella med "skomiljön" är att löv och skräp fastnar på skorna vilket bakterierna äter och växer utav.
 2. Toxiner
  Att bo nära asfalt med stenkolstjära ökar risken med att få in toxiner i hemmet men även de ämnen du använder vid behandling av din gräsmatta. Detta leder i sin risk en ökad risk för cancer enligt en studie av Baylor Univerity.
 3. Smuts
  Du vill väl inte att dina barn eller barnbarn ska leka på ett smutsigt golv? Barn har ofta händerna i munnen, leksaker befinner sig på golvet och tas sedan upp och läggs i munnen, skriver Huffington Post. Att utsätta barn för dessa bakterier är inget vi vill. Smutsiga skor, smutsigt hem. Vilket innebär att du kommer slippa städa lika ofta om du lämnar kvar skorna i hallen. Hur skönt är inte det?