Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Canceröverlevaren Emily var trött på alla okänsliga "Krya på dig"-kort – skapade egna som var mer realistiska

description: vänliga hälsningar, pearl åkesson reporter ? sociala medier-gruppen, expressen m: [ mailto:andreas.haggstrom@expressen.se ] pearl.akesson@expressen.se t: +46 (0) 73 633 79 30 title: fri, 15 may 2015 13:34:46 +0200 email: pearl =?utf-8?b?w4vrzxnzb24gkev4cck=?= pearl.akesson@expressen.se sender: "pictures" pictures@expressen.se

När någon drabbas av en svår sjukdom är det lätt som anhörig att tappa talförmågan och inte riktigt veta vad man ska säga för att göra det hela lite lättare för personen i fråga. Klassiska "Krya på dig"-kort känns mest dumma och opersonliga och folk tar ibland hellre avstånd i rädsla att uttrycka sig fel när någon blivit diagnostiserad.

När Los Angeles-baserade Emily McDowell diagnostiserades med Hodgkins sjukdom upplevde hon det hela för egen del.
– De flesta av oss kämpar för att hitta de rätta orden att säga till en vän eller partner när den drabbas av en sjukdom. Oavsett om det är cancer, en kronisk sjukdom, psykisk sjukdom eller något annat. Det är ett riktigt tufft problem; när någon vi älskar behöver vårt stöd mer än någonsin, men vi vet inte vad vi ska säga, skriver hon på sin hemsida.

Emily förklarar att hon nu designat kort som skulle passa bättre in på allvarliga sjukdomar än de som finns i butikerna som ofta skämtar bort hur allvarligt det verkligen är.

– Jag skapade den här samlingen av empatikort för folk som är svårt sjuka för att jag tror att vi behöver något bättre, mer realistiskt sätt att kommunicera om sjukdom och hur det är att genomgå det. "Krya på dig"-kort känns inte rätt när ingenting annat är det. Sympatikort kan få människor att känna att redan är döda, skriver hon.

Efter nio månader av cellgifter och strålning blev Emily bättre och har nu varit cancerfri sedan 14 år tillbaka.