Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Borstar du tänderna på fel sätt? Tandläkaren avslöjar de vanligaste misstagen

Det är inte helt lätt att veta hur man ska borsta tänderna. Foto: Colourbox

Sedan barnsben har vi lärt oss att borsta tänderna två gånger om dagen – men utan rätt teknik är det faktiskt ganska meningslöst.

Nu har en tandläkare avslöjat de allra vanligaste misstagen för Daily Mail – och det är faktiskt helt sjukt hur många fel de flesta människor faktiskt gör.

Människans tänder kräver konstant omvårdnad – om vi inte tar hand om dem drabbas vi av karies och missfärgningar. En vanlig missuppfattning är att tandborstning inte är svårare än att köra runt borsten i munnen lite på måfå – tyvärr är det dock en myt.

Experterna avslöjar misstagen

Nu har Daily Mail presenterat en lista över de allra vanligaste misstagen som människor gör när de ska hålla "gaddarna" rena. Det är bland annat tandläkaren Mark Burhenne som har tagit fram listan – se den nedan!

1. Du slarvar med antalet borstningar

Det kan låta helt sjukt, men faktum är att hälften av amerikanerna inte borstar tänderna två gånger om dagen – och det är säkert en del av er därute som också slarvar med det här.

Det viktigaste är att borsta tänderna innan man går och lägger sig, eftersom att plack bildas som mest när man sover. Munnen är nämligen torrare då, något som är mycket gynnsamt för tillväxten av plack. Genom att borsta tänderna innan sänggång får man bort matrester och liknande också bidrar.

Det är även viktigt att borsta tänderna när man vaknar, för att få bort den plack som skapats under natten.

Allra viktigast är att borsta tänderna innan man går och lägger sig. Foto: Colourbox

2. Du borstar efter maten

"Va?", tänker du nu. "Det är väl klart att man ska borsta efter maten?"

Ja, det är delvis sant. Faktum är dock att det ibland är effektivare att borsta innan man äter.

Konsumtion av mat, särskilt sur sådan, leder nämligen till att emaljen blir mjukare och mer sårbar. Att borsta efter maten kan därmed leda till slitningar på den, vilket i sin tur leder till känsligare tänder.

Att slita på emaljen kan faktiskt även leda till att du får gulare tänder, eftersom att tanden har en gulare nyans under emaljen. Det förklarar varför dina tänder oftare är vitare nära tandköttet.

Se till att borsta tänderna innan du äter frukost (så fort du vaknar) eller 30 minuter efter. Och glöm så klart inte att det ska vara det sista du gör innan du lägger dig på kvällen.

3. Du använder för mycket tandkräm

Det är lätt att tro att mycket tandkräm gör tänderna renare – det är dock falskt. Faktum är att för mycket tandkräm kan göra den mindre effektiv när det kommer till rengöring.

Applicera en bit tandkräm i storleken av en ärta så sparar du både pengar och tänder. Glöm heller inte att tandkrämen bara är en del av god munhygien.

Att använda för mycket tandkräm riskerar faktiskt att försämra resultatet. Foto: Colourbox

4. Du glömmer tandköttet

Genom vår uppväxt har vi lärt oss att poängen med tandborstning är att ta bort fläckar från våra tänder. Faktum är dock att saliv och vatten gör det jobbet åt oss. 

Det som vi egentligen bör uppnå med tandborstningen är att rengöra munnens mer svåråtkomliga delar. Exempel på dessa är trånga utrymmen mellan tänder och tandkött och springorna mellan tänderna.

Fokusera mindre att borsta "på" tänderna och ge dig istället in i de trängre utrymmerna. Du ska även vinkla tandborsten så att den arbetar på området där tanden möter tandköttet. Genom att vrida borsten fram och tillbaka kommer du även åt fler ställen automatiskt.

Att borsta tandköttet är faktiskt väldigt viktigt. Foto: Colourbox

5. Du borstar för hårt

Att borsta för hårt skadar inte bara tandköttet och emaljen – det är faktiskt även mindre effektivt jämfört med att borsta mjukt.

När tandborstens strån trycks för hårt mot tandraden slits de snabbare och kommer inte in i trånga utrymmen på samma sätt som om man borstar mjukt. Ett tips för att lyckas med det här är att hålla tandborsten som en pensel – inte med hela handen.

6. Du borstar som man gör på film

Vi har alla växt upp med barnfilmer där karaktärerna borstar tänderna med breda och snabba tag som täcker flera tänder på en gång. Det gör dock att tandborsten inte kommer åt rätt utrymmen – och smutsen finns kvar. Borsta i stället varje tand för sig och se till att komma åt tandköttet och utrymmena mellan tänderna.

Många inspireras undermedvetet av hur karaktärer i filmer borstar tänderna. Foto: Colourbox

7. Du glömmer tungan

Din tunga huserar bakterier som bland annat orsakar dålig andedräkt. Att borsta eller skrapa ren tungan efter att du tagit hand om tänderna är lika viktigt som resten av rutinen.

8. Du sköljer munnen

De flesta sköljer munnen med vatten när de har borstat tänderna – det är dock helt fel.

Om du vill att din tandkräm ska få full effekt bör du i stället nöja dig med att spotta ut tandkrämen. Om du verkligen känner att du måste skölja ur munnen, vänta i 30 minuter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!