Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bonden Petrus berättar om sitt jobb – förstår du ett enda ord han säger?

Intervjun med Petrus Karlsson gjordes 1995.
Men det är först nu som han gör succé.

En en gammal intervju med bonden Petrus Karlsson har blivit viral och setts av hundratusentals – trots att ingen förstår vad han säger. 

– Jag har försökt att analysera varför det blir så intressant med dialekten men har inte kommit på varför, säger Christer Nyström som filmade intervjun.

Intervjun gjordes 1995 när Christer Nyström besökte Petrus Karlssons sågverk i Ragvaldsträsk, några mil utanför Skellefteå. I det över fyra minuter långa klippet berättar den gamla bonden om sin anläggning i byn och rivaliteten mellan de två sågverken som har olika typer av sågar: ramsåg och klinga. 

I början av intervjun berättar Petrus Karlsson också om handskarna som han använder till sin ramsåg. 

Intervjun som ingen förstår

Året efter intervjun gick Petrus Karlsson bort – men nu har den charmiga intervjun med honom blivit viral. 

Trots att ingen förstår vad han säger har klippet setts av hundratusentals. 

– Jag gissar att det här är ett utdöende landsbygdsmål, som ångermanländska, jämtländska med flera. Går du bara tre mil söderut till Burträsk har man andra dialekter, säger Christer Nyström som filmade intervjun 1995. 

"Jag har försökt analysera"

Christer Nyström berättar att han fått ett flertal samtal från bland annat människor i Närpes i Österbotten som menar att de förstår vad Petrus Karlsson säger. 

Även Christer Nyström förstår vad som sägs i intervjun. 

– Jag har försökt att analysera varför det blir så intressant med dialekten men har inte kommit på varför. Men det finns en mening med att inte översätta vad han säger, om man skulle lägga till en textremsa tror jag att frågeställningen och intresset kommer att försvinna, säger Christer Nyström.