Foto: Instagram/melissakooleFoto: Instagram/melissakoole
 Foto: Instagram/melissakoole
Foto: Instagram/melissakooleFoto: Instagram/melissakoole
 Foto: Instagram/melissakoole
Foto: Instagram/melissakooleFoto: Instagram/melissakoole
 Foto: Instagram/melissakoole
Nu vägrar Melissa skämmas över sin sjukdom. Foto: Instagram/MelissakooleNu vägrar Melissa skämmas över sin sjukdom. Foto: Instagram/Melissakoole
Nu vägrar Melissa skämmas över sin sjukdom. Foto: Instagram/Melissakoole

Autistiska plus size-modellen: "Det fanns bara en sak kvar att göra"

Publicerad

Melissa Koole, 19, kunde inte åka buss utan att slita av sitt hår. Hennes hälsa försämrades gradvis – då fick hon diagnosen Aspergers syndrom.

Nu har hon bestämt sig för att vara ett ansikte utåt för nedsättningen – och hennes resa har stundtals varit mycket svår:

– Jag kunde inte kommunicera och stirrade ut i tomma intet samtidigt som jag gungade fram och tillbaka, säger den 19-åriga supermodellen om den tuffa tiden.

Söndagen den 2 april firades internationella autismdagen på många håll i världen. Det var då Melissa Koole bestämde sig för att gå ut med sin funktionsnedsättning, skriver hon i magasinet i-D.

– Det var den dagen då jag, en plus size-modell, bestämde mig för att berätta offentligt om att jag har Aspergers syndrom.

Även SvD Perfect Guide har skrivit om Melissa Koole som nu har bestämt sig för att sluta skämmas – men resan dit har varit fylld av hårresande smärtor för den unga modellen.

Nu vägrar Melissa skämmas över sin sjukdom.Foto: Instagram/Melissakoole

Problem i ung ålder

Melissa Koole skriver att hon började märka av problemen när hon fyllde 10 år. 

– Jag började känna att jag inte hörde hemma i den här världen. Det låter konstigt men kändes väldigt tydligt för mig, skriver hon i magasinet i-D.

Modellen berättar att naturen fascinerade henne och att hon älskade att tillbringa tid bland blommor och blad.

– Även om jag hade några vänner började jag känna mig isolerad och annorlunda, skriver Melissa och fortsätter:

– När jag började högstadiet som tolvåring bestämde jag mig för att inte låta mig själv vara en "outsider" igen. Jag började kopiera äldre tonåringars beteenden.

Melissa beskriver hur hon därmed hamnade i dåliga situationer som hon inte visste hur hon skulle hantera.

– Jag var inte medveten om vad som var "normalt" för min ålder och blev därför mobbad.

"Jag började känna att jag inte hörde hemma i den här världen", säger Melissa om den tuffa tiden.Foto: Instagram/melissakoole

Skadade sig själv

– Det enda som skänkte mig lättnad i en värld av frustration och förvirring var att skada mig själv, berättar Melissa Koole.

Den unga modellen beskriver hur problemen fortsatte när hon började studera på universitetet:

– Saker som att ta en fullpackad buss två gånger om dagen gjorde mig väldigt stressad. Jag började slita mig i håret på grund av stress och frustration. Mina tvångstankar förvärrades och allt blev fel.

Hon fortsätter:

– Jag kunde inte kommunicera och stirrade ut i tomma intet samtidigt som jag gungade fram och tillbaka.

Men snart vände saker och ting för Melissa.

Problemen fortsatte även när Melissa började på universitetet.Foto: Instagram/Melissakoole

Diagnosen blev en lättnad

– Jag blev så lättad när jag fick min diagnos, det kändes som en bekräftelse, berättar Melissa Koole.

Hon fortsätter:

– Äntligen var inte längre en konstig typ utan hörde ihop med en grupp människor som bara var annorlunda.

Melissa berättar dock att problemen inte tog slut där. Hon oroade sig över hur modellkarriären skulle gå – modebranschen är nämligen en mycket social bransch, skriver hon.

Melissa säger att hon slutligen bestämde sig för att bli mer öppen med sin nedsättning.

– Jag bestämde mig för att det bara fanns en sak kvar att göra – ställa mig upp och prata.

Hon berättar att hon ville använda sin plattform för att öka medvetenheten om autism samt visa modeindustrin att skönhet inte bara sitter på utsidan. I ett uppmärksammat inlägg på hennes Instagram valde Melissa Koole att berätta om hur autismen har påverkat henne genom livet.

– Äntligen kunde jag prata om något som jag verkligen brydde mig om.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag