Åsa, 34, satte en lapp i pannan efter händelsen i kassan

Åsa Skånberg vill få fler att prata om psykisk ohälsa.
Foto: Privat
Här är lappen som Åsa fäste vid sin panna.
Foto: Privat

Åsa Skånberg, 34, satte en lapp i sin panna och la ut bilden på Facebook.

Syftet?

Hon vill få dig att prata om psykisk ohälsa.

– Vi har alldeles för hög statistik på självmord i Sverige. Det ska inte behöva gå så långt, säger hon.

Åsa Skånberg brukar inte bege sig hemifrån dagarna då hennes stressrelaterade utmattning känns alldeles för tung. Men den här gången utmanade hon sig själv.

Hon stod vid kassan och packade ner sina varor i påsen, väldigt långsamt, när en kvinna bakom henne såg besvärad ut och suckade, eftersom det tog sådan tid. I ett inlägg på Facebook skriver Åsa vad hon önskar att hon hade orkat säga till henne:

"Kära medmänniska. Det kan ju inte du veta, men jag kom precis från läkaren där jag både storgrät och svor över min utmattade och ledsna hjärna som inte fungerar som den ska just nu. Jag är sjukskriven förstår du och sådana här enkla saker som att effektivt försöka lägga varor i en påse kan vara besvärligt för mig för tillfället", skriver hon.

"Det var inte illa menat att du fick vänta några extra sekunder. Jag ska införskaffa en lapp att sätta på pannan så det blir lättare att förstå".

I inlägget har Åsa Skånberg lagt ut en bild på sig själv. "Tillfälligt ur funktion" står det på lappen hon fäst vid sin panna.

Vill få fler att prata om psykisk ohälsa

Åsa ångrar att hon inte påbörjade ett samtal med den andra kunden. Men nu berättar hon om sin psykiska ohälsa öppet.

– Dels för att påminna om vikten av lite vardaglig medmänsklighet. Jag tror inte att tjejen hade suckat om jag hade haft ett bandage runt handleden. Trots att det inte syns på utsidan att man har ont kan man lida desto värre.

Hon uppmanar andra att dela med sig.

– Det bidrar till att öka förståelsen vilket i sin tur leder till att människor tar sina symptom på allvar, i tid. Det är alldeles för många som mår riktigt dåligt och kämpar för länge, säger hon.

– Vi har alldeles för hög statistik på självmord i Sverige. Det ska inte behöva gå så långt, därför är det viktigt att vi börjar tala med varandra om detta. 

Åsa uppmanar de som mår dåligt att söka hjälp och att våga prata med någon.
Foto: Privat

"Det är okej att må skit"

Responsen efter Åsa Skånbergs inlägg har varit positiv, där flera berättar om sin egen psykiska ohälsa. Åsa hoppas att öppenheten innebär att ingen ska känna sig ensam.

– Och även för att påminna om att ha överseende med människor runtomkring, vi vet ju inte vad som skulle stå skrivet på deras pannlapp om de hade någon, säger hon.

– Det är okej att må skit, i kortare perioder. Men börjar det bli långvarigt – sträck ut en hand. Börja prata med någon; med en vän, en kollega, en förälder, en läkare. Be om hjälp.