9 giftsvampar du definitivt ska undvika under höstens skogspromenader

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
title: thu, 04 sep 2014 13:31:15 +0200 description: endast engånganvändning på webben!!!! foto: michael krikorev/svampguiden.com foto: marie jadner och michael krikorev/svampguiden.com email: "janna holmqvist" janna.holmqvist@expressen.se sender: "pictures" pictures@expressen.se

Det är högsäsong för mysiga promenader i skogen, men är du på svampjakt är det bäst att se upp. Som bekant är alla fynd långt ifrån ätbara - det finns en rad svampar som är klart oönskade. Mykologen Michael Krikorev på svampguiden.com reder ut fakta.

 • 1. Toppig giftspindling (misstas för ”trattisar”)

  Foto: Michael Krikorev/svampguiden.com

  Extremt giftig. Undvik alla bruna svampar med bruna skivor. Den toppiga giftspindlingen verkar bli allt vanligare när skogarna försuras. Svampplockare har ibland fått med sig den här svampen hem i tron att det är trattkantareller. Giftet i svampen heter orellanin och skadar njurarna.

 • 2. Lömsk flugsvamp (orsakat många dödsfall)

  Foto: Michael Krikorev/svampguiden.com

  Den här svampen är dödlig eftersom den innehåller gifter som skadar kroppens celler. Inte så vanlig i Sverige, men har orsakat många dödsfall i Europa. Förväxlas med grönkremlan, som är god att äta. Den lömska flugsvampen har ring och volva på foten, men se upp, kännetecknen kan vara svåra att se.

 • 3. Vit flugsvamp (kallas ”destroying angel”)

  Foto: Michael Krikorev/svampguiden.com

  Den vita flugsvampen har orsakat många dödsfall. Växer i hela landet, utom längst norrut. Kallas också ”destroying angel”. Förväxlas med snobollschampinjon, silkesmusseron och vårmusseron.

 • 4. Brun flugsvamp (förväxlas med stolt fjällskivling)

  Foto: Michael Krikorev/svampguiden.com

  Vanlig i barrskog i hela Sverige. Förväxlas ibland med stolt fjällskivling, även om de egentligen inte är speciellt lika. Se upp med fjällen på hatten – flugsvampen har ljusa fjäll på mörk botten, stolt fjällskivling har mörka fjäll på ljus botten. Giftet påverkar nervsystemet och ger symptom som illamående och hjärtklappning.

 • 5. Blek fingersvamp (orsakar magproblem)

  Foto: Michael Krikorev/svampguiden.com

  Vill du slippa magproblem ska du skippa den här svampen, även om den inte är supergiftig. Förväxlas med den ätliga druvfingersvampen (tydligt rödviolett färg) och kärrfingersvampen (mindre kraftig stam).

 • 6. Giftchampinjon (liknar mataffärsvampen)

  Foto: Michael Krikorev/svampguiden.com

  Påminner om snöbollschampinjoner, men det finns ett snabbt sätt att se vilken som är giftig. Så fort du skrapar på giftchampinjonen blir den kraftigt gul och dessutom luktar den obehagligt. Den här svampen växer framförallt i södra och mellersta Sverige, på gräsmattor och i parker. Om du råkar äta den får du sannolikt tarmbesvär.

 • 7. Gifthätting (en av de allra giftigaste)

  Foto: Michael Krikorev/svampguiden.com

  En av Nordens allra giftigaste svampar som innehåller amatoxin. Dödsfall är kända. Den här svampen är en liten oansenlig skivling som går att förväxla med den goda matsvampen föränderlig tofsskivling, som dock ofta är större och har utstående fjäll på foten.

 • 8. Grå bläcksvamp (ansågs ätlig utan vin)

  Foto: Michael Krikorev/svampguiden.com

  Förr ansågs den här svampen vara ätlig, såvida man inte drack alkohol när man åt den. I dag klassas den som giftsvamp eftersom den kan orsaka förgiftning om du så bara dricker lättöl när du äter den (svampen innehåller coprin, som hämmar nedbrytningen av alkohol). Förväxlas med fjällig bläcksvamp, som är en god matsvamp.

 • 9. Gulbandad spindling (finns i blåbärsskogen)

  Foto: Marie Jadner, Michael Krikorev/svampguiden.com

  Den här lilla spindlingen har orsakat njurskador hos råttor och bör betraktas som giftig, även om den inte är lika giftig som andra svampar i det här undersläktet. Den gulbandade skivlingen finns i mossig blåbärsgranskog och lingontallskog i hela landet.

 • Vid akut förgiftning, ring 112. I mindre brådskande fall, ring Giftinformationscentralen på 08-331231 (dygnet runt).