Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

8 saker som personer som har rosacea vill att du ska veta

Hudåkommor som eksem, psoriasis och rosacea kan vara bördor som är tunga att bära på. Oförståelse och ignorans få andra att tro att åkommorna är smittsamma eller skadliga på något sätt, och det gör en redan rätt så pinsam situation ännu värre.

Lex Gillies är en skönhetsbloggare med rosacea. Hon har med hjälp av hudläkaren Anjalo Mahto skrivit en lista för Buzzfeed med åtta saker hon vill att andra ska veta om sjukdomen.

 1. 8. Det kommer dagar när man inte vill lämna huset på grund av rosacea

  "Även om jag har haft rosacea i över tio år, så har det fortfarande makten att förstöra mig. Vissa dagar tittar jag i spegeln och vill bara gömma mig i min lägenhet. Alla åkommor som drabbar ansiktet är bundna att påverka ditt självförtroende för du kan inte fly från det. För de flesta så är det omöjligt att gå igenom vardagen med ansiktet täckt, och när din hy är utom all kontroll så är det lätt att känna sig vilsen och överväldigad. När din hud känns som om den brinner så kan du inte trycka tillbaka din självmedvetenhet eftersom rosacea får dig att vara supermedveten om ditt ansikte hela tiden, vilket kan vara otroligt tröttsamt." berättar Lex.


  National Rosacea Society har gjort studier som visar att rosacea kan påverka självförtroendet och det sociala livet hos de som har sjukdomen. Därför är det viktigt att ha en förstående omgivning omkring sig.
 2. 7. Folk är fortfarande okunniga om rosacea

  via GIPHY

  Det är tråkigt men sant att alla dömer efter utseende, även om de inte inser själva att de gör det. Lex berättar att hon fått många sårande kommentarer de senaste tio åren eftersom många inte förstår varför hennes ansikte ser ut som det gör.


  "Varje sommar säger någon 'Det verkar som någon fått sol i helgen'. Människor har sagt 'Du rodnar, är du kär i honom?!'. Andra har ifrågasatt min kompetens på jobbet eftersom jag ser 'nervös' ut. Jag har också fått höra att jag har för mycket smink på mig. Jag försöker att antingen ignorera kommentarerna, eller så försöker jag upplysa folk om rosacea istället. Det blir lättare."
 3. 6. Rosacea påverkas av både fysiska och psykiska faktorer

  via GIPHY

  Vad som triggar rosacea är olika från person till person, och kan dessutom förändras över tid. Det kan vara till exempel starkt kryddad mat, heta drycker, sol, värme, kyla, kemikalier, alkohol och hormonella förändringar. Lex har satt i system att hon frågar sig själv om en sak är rolig, och drar i så fall slutsatsen att det säkert inte är bra för hennes rosacea. Lite bittert kanske, men tyvärr sant i hennes fall.
 4. 5. Det är inte en "vacker" sjukdom

  via GIPHY

  Lex skriver:
  "Om jag fick ett pund för varje gång någon sa 'men rosiga kinder är så fint' eller använt uttrycket 'hälsosamt glow' när de pratat om min rosacea, så skulle jag ha nog med pengar för en ansiktstransplantation. Rodnad är okej - ett starkt lila, kliande, och smärtande ansikte är det inte."
 5. 4. Det tåls att sägas igen: Rosacea är inte akne

  Även om rödheten och blåsorna kan se ut som akne så är orsakerna och därför behandlingarna väldigt olika. Dr Anjali Mahto förklarar:


  "Symptom på rosacea är bland annat känslighet i huden, rödhet, värmevallningar och små röda knottror. Du kan också svullna i ansiktet och få större och rödare näsa av rosacea. Akne är ett vanligt hudproblem som är en kombination av komedoner och varfyllda finnar som vanligen börjar vid puberteten."

  Behandlingar mot akne kan som sagt förvärra rosacea, så det är bra att veta skillnaden.
 6. 3. Det finns inget botemedel mot rosacea

  via GIPHY

  Att bli diagnostiserad med en hudsjukdom kan vara läskigt, och ännu mer så om man får reda på att den inte går att bota. Som tur är så finns det olika sätt att hantera rosacea på.


  Lex skriver några tips på sin blogg, men här är ett axplock:
  - Rosacea är INTE akne, så använd inte akneprodukter och tvätta inte ditt ansikte för ofta.
  - Lär dig vad som triggar din rosacea och undvik det. Det kan vara vissa ingredienser i hudvård eller mat.
  - Skrubba inte! Att aggressivt skrubba ansiktet för att få bort rosacean kan göra åkomman värre.
  - Skydda dig mot solen! Använd alltid hög solskyddsfaktor eller ha en hatt som skuggar ansiktet om du är ute i solen (ett extra plus: du kommer se fabulous ut).
 7. 2. Ingen vet säkert vad som orsakar rosacea

  via GIPHY

  Det finns många teorier om vad som orsakar rosacea (svaga blodkärl, gener, kvalster som lever på ens ansikte...) men för tillfället är inget helt säkert.


  Även om många aldrig ens hört talas om sjukdomen så är den rätt så vanlig. Ungefär 5 till 10 procent i Sverige drabbas.
 8. 1. Vissa är mer benägna att få rosacea än andra

  Lex skriver att hon själv fick rosacea redan när hon var 21 år gammal. Hon hade alltid haft röda kinder, men med tiden så blev rödheten mer allvarlig - speciellt i samband med alkohol, stress, eller träning.


  Enligt dr Anjalo Mahto så är rosacea vanligast bland personer som är mellan 30 och 60 år gamla. Det är vanligare hos kvinnor än hos män, och främst kvinnor med ljus hy och blåa ögon drabbas.