Åttaåringens tänder blev fler än vad de var. Foto: angiepickett.com
Åttaåringens tänder blev fler än vad de var.  Foto: angiepickett.com

8-åringen var lycklig över att ha tappat sin första tand – retuscherades på skolfotot

Publicerad

När Angie Picketts fick hem årets skolfoto kände hon inte igen sin sons leende. Sonen hade nyss tappat sin första tand – men på fotot fanns inget spår av gluggen. 

Angie Pickett, från Australien, var förväntansfull när hon öppnade paketet med årets skolfoton, skriver Mirror. Men sitt äldsta barn kände hon inte riktigt igen. 

– När jag tittade på fotot så mindes jag inte att han hade en full uppsättning tänder när han fotograferades, säger hon. 

Angie PickettFoto: Instagram

När hon tittade närmare insåg hon att sonens mun hade retuscherats. Han hade precis tappat en framtand men på bilden fanns en tandrad helt utan gluggar. 

– Det såg ut som att de photoshoppat in förra årets tänder på bilden. 

Gått för långt

Angie blev inte arg, hon blev mest väldigt förbluffad över att fotoföretaget valt att retuschera hennes son. 

– Varför skulle någon ens tänka den tanken? När blev en glugg något fult som måste fixas? Något känns inte rätt när vi ska börja retuschera en åttaårings glada leende, säger hon. 

Foto: angiepickett.com

Angie oroar sig över vad sådana händelser ger för budskap till barnen om kroppsideal och utseende. 

– Han tappade inte en enda tand förrän han var sju år gammal. Han skäms inte över det, han är jätteglad för att det betyder att han får en guldpeng, säger hon. 

Kontaktade företaget

Efter händelsen kontaktade Angie företaget som tagit bilderna. Men hon skällde inte ut dem, i stället delade hon med sig av sina tankar och berättade också att hon skrattat åt händelsen tillsammans med sina vänner. 

Hon fick några dagar senare en ursäkt från företaget. Det visade sig att sonen faktiskt hade fått förra årets mun på fotot.

– Den anställde som bytte ut tänderna mot 2016 års tänder förstod sitt misstag, säger hon. 

Foto: angiepickett.com

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag