7 sorters bilder på dina barn som du INTE ska lägga ut på Facebook

Publicerad

Vi älskar dem över allt annat och vi är så stolta över allt de gör. Men att lägga ut bilder på våra barn på Facebook eller i andra sociala medier kräver faktiskt lite eftertanke.

Sajten Parenting har sammanställt en lista över sju sorters bilder som du bör fundera en extra gång på om du verkligen ska visa upp för hela världen, utan hålla privata och bara dela med familj och vänner i mindre kretsar.

Bilderna vi använt för att illustrera punkterna är modellbilder från en internationell bildbyrå och inte privata bilder.

 • 1. Bilder i badet

  Ett bild på ditt barn i badet, när det är naket eller väldigt avklätt är inte helt riskfritt publicera helt öppet. Det kan hamna i fel händer och i sammanhang där du verkligen inte vill att de bilderna ska förekomma.
 • 2. Bilder på när barnet är sjukt eller skadat

  Tänk efter: Skulle du själv vilja att någon tog bilder av dig när du känner dig riktigt krasslig eller har ont? Följ den regeln när du tar bilder på andra personer också.
 • 3. Bilder som skämmer ut barnet

  Exempel på bilder där föräldrar lagt ut dem för att få barnen att skämmas över något de gjort är tyvärr allt för vanliga i sociala medier. Psykologer har varnat för att detta allvarligt kan skada förtroendet mellan barn och förälder, skriver Parenting.
 • 4. Bilder på pottan eller toaletten

  Tänk på att alla bilder som läggs ut på nätet sannolikt har ett evigt liv där ute. Så om du tänker på framtiden kanske en bild på ett bajsande barn kanske är bäst att hållas privat. Barnet är nog inte supersuget på att sådana bilder ska spridas när de når tonåren.
 • 5. Bilder som avslöjar för mycket detaljer om ditt barn

  Parenting rekommenderar att man inte lägger ut bilder med för mycket information om barnen. Hela namnen, adressen, var de går i förskolan eller skolan, om de är ensamma med en barnvakt. "Du vet aldrig vem som kan komma åt dessa uppgifter och vilja använda dem på sätt du inte tänkt dig", skriver de.
 • 6. Gruppbilder

  Du ska inte fatta beslut åt andra föräldrar gällande bilder på deras barn. De kanske inte alls vill att bilder på deras barn ska spridas i sociala medier. Se till att du vet vad dina barns kompisars föräldrar har för syn på detta.
 • 7. Bilder som kan avslöja svagheter eller rädslor

  Tänk på hur en bild kan påverka ditt barns liv längre fram i livet. En bild som visar en svaghet, en rädsla, en klantighet eller ett fånigt smeknamn, kanske är charmig  - men den kan kännas förnedrande för ditt barn längre fram. I värsta fall kan det också ge andra barn saker att reta ditt barn för, menar Parenting.
 • 8 lappar från föräldrar och barn som säger allt om vanligt familjeliv

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag