the moon and aurora on snow mountain norrsken kiruna publicerad text: publicerad bildtext:foto: thinkstock norrsken.. foto: getty images 1 norrskenet i abisko norrskenet kan under perfekta omständigheter ses så långt söderut som i södra skottland, men för den som vill maximera sina chanser att uppleva fenomenet är det ultimata att bege sig till aurora skystation i svenska abisko, nästan tjugo mil norr om polcirkeln. de omgivande bergen här ser till att himlen så gott som alltid är klar och de långa vinternätterna ger en perfekt mörk bakgrund åt det himmelska skenet. . foto: getty images Foto: Top Photo Corporation
the moon and aurora on snow mountain norrsken kiruna publicerad text: publicerad bildtext:foto: thinkstock norrsken.. foto: getty images 1 norrskenet i abisko norrskenet kan under perfekta omständigheter ses så långt söderut som i södra skottland, men för den som vill maximera sina chanser att uppleva fenomenet är det ultimata att bege sig till aurora skystation i svenska abisko, nästan tjugo mil norr om polcirkeln. de omgivande bergen här ser till att himlen så gott som alltid är klar och de långa vinternätterna ger en perfekt mörk bakgrund åt det himmelska skenet. . foto: getty images  Foto: Top Photo Corporation

7 skäl till att sluta säga "Norrland” när du menar något annat

Publicerad

Det är okej att säga Norrland när vi syftar på en stor del av mellersta och norra Sverige.
Men vi måste sluta säga "norrlänning" av slentrian och intressera oss för skilladerna mellan Gävle och Kiruna.

Inspirationen till listan fick vi av den här insändaren i Örnsköldsviks Allehanda.

 • 1. Norrländska är ingen dialekt


  Nej, det finns ingenting som heter "norrländska". Det är stor skillnad på dialekten i exempelvis Gävle och Kalix, och det är 80 mil mellan orterna.

  Och det är inte lätt att härma någon av dem - se bara på Filip och Fredrik.
 • 2. Stockholmare kallas inte för svealänningar

  Här kallas ingen för "svealänning". Foto: Stefan Söderström

  Har du någonsin hört säga att en person från Malmö är "götalänning"? Eller att en stockholmare är "svealänning"? Nej, tänkte väl det.
 • 3. Meteorologerna pratar om ett stort område

  Norrsken fotograferat i Lappland - en del av norra Norrland. Foto: Top Photo Corporation
  När meterologerna pratar om extrem kyla i "Norrland" och syftar på norra Lappland, kan det mycket väl vara nollgradigt i Gävle. Som ja, också ligger i Norrland.
 • 4. Nio landskap finns i Norrland


  Norrland syftar på nära nog 60 procent av Sveriges yta och har nio (!) landskap: Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Medelpad, Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten och Lappland.

  Bilden är från Haparandas skärgård. Det ligger i Norrbotten. Dit är det 75 mil från Östersund i Jämtland. Båda ligger i Norrland.
 • 5. Halva landet är viktigt att bevaka

  E4 mellan Luleå och Kalix en sommarnatt i juli. Foto: Janna Holmqvist

  Flera medieföretag har dragit ner på bevakningen av norra Sverige.

  "Det påverkar bilden av Norrland. När man i riksmedia får veta saker som händer i Norrland är det ofta tokiga historier eller något riktigt allvarligt. Men vardagsrapporteringen av Norrland som en helt naturlig del blir mer sällsynt", säger journalisten Sofia Mirjamsdotter kring i Nordegren och Epstein i P1 i Sveriges Radio.
 • 6. Klyschorna avlöser varandra


  "I Norrland är det väl alltid mörkt", "Du är väl van vid kyla, du som kommer från Norrland" och "Ni har väl sprit på dunk, ni som är från Norrland" är kommentarer som får en att somna.

  Många medlemmar i gruppen "Norrland. Ett eget land" på Facebook kan intyga att de ljusa sommarnätterna är något av det bästa med norra Sverige.
 • 7. Se det med egna ögon


  Programledare i radio säger ibland "nu får vi ett samtal från Norrland". Samma person skulle sannolikt aldrig säga "nu ringer någon från Götaland".

  Det skulle bli förmodligen bli bättre om fler tog en semesterresa till norra Sverige och upplevde avstånden i verkligheten. Ni är välkomna - Höga Kusten-bron väntar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag