Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

7 pluggtips – Så blir du bäst i klassen

description: (to:storepictures@expressen.se) title: pluggis email: emilie.roslund@expressen.se sender: "emilie ebbis roslund (exp)" emilie.roslund@expressen.se

Oavsett om man pluggar på grundskolan, i gymnasiet eller på högskolan kan det ibland (eller ofta) kännas tufft att hänga med.

Beroende på vad man studerar ser mängden plugg olika ut, men vad alla utbildningar har gemensamt är att det går att ta sig igenom dem med samma tips och tricks. 

 

Häromsistens besökte Omtalat årets Gymnasiemässa i Stockholm. Under mässan intervjuade vi två studie-och yrkesvägledare som gav tips på hur man ska tänka innan man väljer utbildning. Hela intervjun hittar du filmad längst ner i artikeln. 

Men först: Lite pluggtips!

 1. 8. Här ser och hör du alla frågorna som om in till studie- och yrkesvägledarna.

 2. 7. Repetera.

  via GIPHY

  Repetera det du läst högt, antingen för dig själv eller för någon annan. Det är effektivt för inlärningen. 
 3. 6. Börja plugga i tid!

  via GIPHY

  När läraren skickar hem en med en uppgift som man har tre veckor på sig att bli klar med är det lätt att luta sig tillbaka. Nästa gång det händer – testa att börja direkt. Det minskar stress och ångestkänslor som kan dyka upp längre fram, samtidigt som du slipper kötta kvällen innan. 
 4. 5. Gör en mindmap inför varje prov.

 5. 4. Glöm inte mellanmålet!

  via GIPHY

  Utan energi och näring blir det svårt för hjärnan att hänga med. 
 6. 3. Använd markeringspenna för de viktigaste delarna.

  via GIPHY

  Med hjälp av det här kan du sedan hoppa tillbaka till det som var viktigast; årtal, lagar eller vad det du kan vara. 
 7. 2. Var noga med sömnen!

  via GIPHY

  Lättare sagt än gjort, kanske. Speciellt om en befinner sig i en stressig period. Gör ditt bästa för att komma i säng ungefär samma tid varje kväll. Att ligga på en spikmatta innan läggdags kan vara ett bra tips. 
 8. 1. Hitta en bra pluggplats.

  via GIPHY

  För många som pluggar kan köket vara en bra plats att studera på. Om du inte har ett eget kök så kanske det känns bättre att sitta i soffan, på bibblan eller på ett café. Testa lite olika miljöer för att se