Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

7 knep manipulativa personer använder sig av för att styra dig i vardagen

Tyvärr stöter vi alla någon gång på personer som vill manipulera och kontrollera.

Ibland kan dessa människor, som ofta är någon som faktiskt står dig nära, kännas helt omöjliga att hantera.

Thought Catalog har sammanställt vanliga taktiker som manipulativa personer använder sig av – och ger dig råd om hur du ska genomskåda dem.

 1. 7. De försöker kontrollera dig

  Manipulativa personer älskar att ha kontroll – både över situationer och andra människor. De kommer att spela med dina känslor på ett sådant sätt att det känns omöjligt att lämna dem. Kanske överdriver du bara? Kanske är situationen inte så allvarlig som du faktiskt upplever den?

  Jo – det är den. Lita alltid på din egen magkänsla. Och prata med andra om problemet. Ibland är det enda du kan göra att lämna dessa människor bakom dig – även om det är svårt i stunden kommer det att vara enklare att se personen klarare när hen väl är ute ur i ditt liv.

  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

  Behöver du professionell hjälp för att ta dig ur en destruktiv relation? Då kan du vända dig till  ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) eller
  Manscentrum.
 2. 6. De överöser dig med kärlek – för att sedan nedvärdera dig

  De här personerna kommer att höja dig till skyarna och göra allt för att du ska börja investera tid och känslor i relationen – tills det att du är fast i en vänskap eller ett förhållande. Sedan vänder det. Saker som de till en början uppmuntrade, blir nu istället något de hackar på.

  Pratar din nya partner aggressivt och nedlåtande om alla sina ex? Var försiktig. Hur en person behandlar eller pratar om andra kan vara ett tecken på hur hen kommer att behandla dig i framtiden.

  Om du misstänker att du har att göra med en person som utsätter dig för denna ”kärleksbombning”, försök att ta det lite lugnare och inte svepas med allt för mycket.
 3. 5. De testar dina gränser

  Manipulativa personer kommer att försöka testa dina gränser för att se hur långt de kan gå. Ju fler övertramp de kan göra utan att det får några konsekvenser, desto värre kommer dessa övertramp att bli. Det är därför offer för emotionell och fysisk misshandel ofta upplever att situationen blir ännu värre för varje gång de väljer att förlåta sina misshandlare.

  Med komplimanger, falsk ånger och tomma ord om hur de ”ska förändra sig”, lurar manipulativa personer tillbaka människor de behandlat illa. Ifall du blir utsatt för denna behandling försök att stå fast vid dina gränser och ge inte efter för personers manipulationer. Sök stöd hos både vänner och professionell hjälp.
 4. 4. De utsätter dig för ”gaslighting"

  via GIPHY

  ”Gaslighting" är en form av psykisk misshandel där information förvrängs eller utelämnas, eller där falsk information presenteras med avsikten att få dig att tvivla på dina egna minnen eller uppfattning.

  ”Det där hände aldrig”, ”Du har missuppfattat det” eller ”Är du galen?”, är saker som den manipulativa personen kan säga till dig.

  Det här är en av de mest manipulativa taktikerna, eftersom det får dig att tvivla på både dig själv och din egen verklighetsuppfattning. "Har den här personen rätt eller kan jag lita på vad jag själv känner är sant?” är en fråga du kan ställa dig själv när du utsätts för gaslighting. En manipulativ person kommer att försöka övertala dig till att hen har rätt och att det är du själv som bara missförstått eller överdrivit.

  För att kunna hantera detta är det viktigt att du påminner dig själv om dina egna upplevelser – skriv ner vad som har hänt eller prata med en vän du litar på, som kan bekräfta att dina känslor faktiskt är helt rimliga.
 5. 3. De låter dig ta ansvar för sitt eget dåliga beteende

  Den manipulativa personen vägrar att se sitt eget beteende utifrån och gör allt för att inte ta ansvar för sina egna handlingar, och vill få dig att känna dåligt samvete över något du inte ens har gjort.

  Som exempel: En person som alltid är otrogen, kan istället anklaga sin partner för flirta med andra.

  Hur ska du då bemöta det här? Försök att inte känna medkänsla för denna typ av beteende. Det är inte ditt fel och du ska inte må dåligt över något du överhuvudtaget inte kan ta ansvar över. De här personerna vill bara att du ska känna dåligt samvete över deras egna destruktiva beteende, skriver Thought Catalog.
 6. 2. De byter ämne för att undvika ansvar

  Vill du prata om att du är sårad av hur den andra personen behandlat dig? Då kommer hen att peka ut ett misstag du gjorde för sju år sedan – allt för att distrahera dig från vad som faktiskt är det riktiga problemet (den andra personens beteende).

  Försök att ignorera dessa distraktioner, och håll dig till dina argument genom att till exempel säga: ”Det är inte vad jag pratar om. Låt oss hålla oss till det verkliga ämnet”. Om hen inte är intresserad av en mogen diskussion – ödsla inte mer tid på personen. Det är tyvärr lönlöst.
 7. 1. De förolämpar dig genom ”skämt"

  Manipulativa personer älskar att få dig att må dåligt genom att fälla elaka kommentarer, oftast framförda som ”skämt”. Varje gång du blir upprörd eller ledsen av deras ord, kommer du bara att anklagas för att inte ha någon humor. Det är en taktik som är vanlig när det kommer till verbal misshandel.

  Låt inte dessa personer få dig att känna dig som att du har överreagerat. Du vet vad du känner och stå fast vid det.