Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

6 tecken på att personen du bråkar med är en psykopat

Ungefär en procent av världens befolkning lider av antisocial personlighetsstörning, eller psykopati som det ofta kallas. 

Människor med psykopatiska drag är som sociala kameleonter, de kopierar omgivningens beteende för att snabbast möjligt få det de vill ha.

Om personen känner sig hotad eller uttråkad visar de dock sin riktiga natur. Här är sex tecken på att du bråkar med en psykopat – och därför borde frigöra dig själv från diskussionen.

Den här listan här inspirerad av Go Social men vill du veta mer, spana in Psykologiguiden.

 1. 7. Symptom på psykopati – antisocial personlighetsstörning


  • Personer som ofta brusar upp och tar till våld, eller hänsynslöst utnyttjar andra människor, utan att känna skuld eller ånger, kan antas ha antisociala och psykopatiska drag.

  • Betecknande är också den starka dragningen till äventyrligheter som är riskabla för både personen själv och för omgivningen. Självbilden är störd på så sätt att personen uppfattar sig själv som stark och överlägsen.

  • I följd med detta tycker man sig ha rätt att utnyttja andra, antingen för att man annars själv skulle bli utnyttjad, eller för att de andra är svaga och därför föraktliga.

  Källa: Psykologiguiden.se
 2. 6. Det känns som att du behöver förklara för dem hur grundläggande mänskliga känslor fungerar


  Igen och igen upptäcker du att du behöver förklara hur empati och vänlighet fungerar. Du tror att personen kanske kan relatera till dig om hen förstår varför du är sårad eller så. Men det kommer inte stoppa dem. Sanningen är att de beter sig så just för att de vill göra dig illa.

  Det finns bara ett sätt att få slut på ett bråk med en psykopat, och det är genom att släppa den och ta dig därifrån.
 3. 5. Personen drar alltid på sig "offerkoftan"

  via GIPHY


  Psykopater kommer alltid skylla sitt dåliga beteende på någon annan. Någon har behandlat dem dåligt eller orättvist och därför ska eller borde du tycka synd om dem.

  Och direkt när du har köpt hens argument, så kommer hen bete sig minst lika illa igen.
 4. 4. Det verkar som att hen har flera personligheter


  Att bråka med en psykopat känns som att bråka med flera olika personer. Om du ger upp och försaker ta dig ur samtalet, så kommer hen försöka dra dig tillbaka genom att använda flera olika strategier.

  Personen kan försöka smickra dig eller bete sig ifrågasättande, samtidigt som du undrar vem det egentligen är du diskuterar med.
 5. 3. Personen uppfattas som en riktig hycklare

  via GIPHY


  Personens argument hänger inte ihop. Hen kommer nämna alla dåliga egenskaper hen själv har och försöka få det att framstå som att det är du själv som har egenskaperna och som beter dig orimligt.

  Hen försöker medvetet provocera fram en reaktion från dig så att det i stället är du som framstår som den orimliga inför andra.
 6. 2. Personen har en nedlåtande ton

  via GIPHY


  Personen kommer framstå som samlad och lugn, för att försöka få ett övertag.
  Det kommer kännas som att personen är arrogant och ser ned på dig, kanske till och med uppträder hånfullt.

  Hen kommer att försöka se hur långt det går att pressa dig och om du visar några tecken på aggressivitet, så kommer personen förmodligen skratta åt dig och be dig att "lugna ner dig".
 7. 1. Personen ljuger och hittar på ursäkter


  En psykopat kan komma med ursäkt efter ursäkt, och håller ytterst sällan det hen lovar. Personens lögner kan vara så nedslående att du till slut känner dig lite lycklig när personen någon enstaka gång visar upp någon form av empatisk känsla.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!