6 tecken på att personen du bråkar med är en psykopat

Publicerad

Ungefär en procent av världens befolkning lider av antisocial personlighetsstörning, eller psykopati som det ofta kallas. 

Människor med psykopatiska drag är som sociala kameleonter, de kopierar omgivningens beteende för att snabbast möjligt få det de vill ha.

Om personen känner sig hotad eller uttråkad visar de dock sin riktiga natur. Här är sex tecken på att du bråkar med en psykopat – och därför borde frigöra dig själv från diskussionen.

Den här listan här inspirerad av Go Social men vill du veta mer, spana in Psykologiguiden.

 • 1Personen ljuger och hittar på ursäkter


  En psykopat kan komma med ursäkt efter ursäkt, och håller ytterst sällan det hen lovar. Personens lögner kan vara så nedslående att du till slut känner dig lite lycklig när personen någon enstaka gång visar upp någon form av empatisk känsla.
 • 2Personen har en nedlåtande ton


  Personen kommer framstå som samlad och lugn, för att försöka få ett övertag.
  Det kommer kännas som att personen är arrogant och ser ned på dig, kanske till och med uppträder hånfullt.

  Hen kommer att försöka se hur långt det går att pressa dig och om du visar några tecken på aggressivitet, så kommer personen förmodligen skratta åt dig och be dig att "lugna ner dig".
 • 3Personen uppfattas som en riktig hycklare


  Personens argument hänger inte ihop. Hen kommer nämna alla dåliga egenskaper hen själv har och försöka få det att framstå som att det är du själv som har egenskaperna och som beter dig orimligt.

  Hen försöker medvetet provocera fram en reaktion från dig så att det i stället är du som framstår som den orimliga inför andra.
 • 4Det verkar som att hen har flera personligheter


  Att bråka med en psykopat känns som att bråka med flera olika personer. Om du ger upp och försaker ta dig ur samtalet, så kommer hen försöka dra dig tillbaka genom att använda flera olika strategier.

  Personen kan försöka smickra dig eller bete sig ifrågasättande, samtidigt som du undrar vem det egentligen är du diskuterar med.
 • 5Personen drar alltid på sig "offerkoftan"


  Psykopater kommer alltid skylla sitt dåliga beteende på någon annan. Någon har behandlat dem dåligt eller orättvist och därför ska eller borde du tycka synd om dem.

  Och direkt när du har köpt hens argument, så kommer hen bete sig minst lika illa igen.
 • 6Det känns som att du behöver förklara för dem hur grundläggande mänskliga känslor fungerar


  Igen och igen upptäcker du att du behöver förklara hur empati och vänlighet fungerar. Du tror att personen kanske kan relatera till dig om hen förstår varför du är sårad eller så. Men det kommer inte stoppa dem. Sanningen är att de beter sig så just för att de vill göra dig illa.

  Det finns bara ett sätt att få slut på ett bråk med en psykopat, och det är genom att släppa den och ta dig därifrån.
 • 7Symptom på psykopati – antisocial personlighetsstörning


  • Personer som ofta brusar upp och tar till våld, eller hänsynslöst utnyttjar andra människor, utan att känna skuld eller ånger, kan antas ha antisociala och psykopatiska drag.

  • Betecknande är också den starka dragningen till äventyrligheter som är riskabla för både personen själv och för omgivningen. Självbilden är störd på så sätt att personen uppfattar sig själv som stark och överlägsen.

  • I följd med detta tycker man sig ha rätt att utnyttja andra, antingen för att man annars själv skulle bli utnyttjad, eller för att de andra är svaga och därför föraktliga.

  Källa: Psykologiguiden.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag