Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

6 känslor som garanterat bara lajvare förstår

Vad får ett hundratal personer att vallfärda ut i en kall vinterskog i mitten av ingenstans iklädda sticksiga vadmalskläder, otympliga mantlar och skramliga plåtrustningar? Svaret kan inte stavas annorlunda än: "Lajv", levande rollspel. Men att vara lajvare i en tid och värld så långt från Tolkiens "Midgård" det går att komma är inte alltid lätt. Här är sex känslor som bara din lajvtokiga kompis kan förstå.

 1. 1. När du och kompisarna packat den bilen till bristningsgränsen med second hand-fynd, vadmalskläder och latexvapen och åker mot lajvet

 2. 2. När orcherna anfaller

  Du hade tänkt stå pall men när 20 hårdkokta black metal-snubbar från övre Norrland attackerar iförda svarta järnrustningar så är man helt enkelt inte lika modig längre.
 3. 3. När du blir nedboffrad första dagen

  Du hade den perfekta karaktären. Sedan attackerar boffertomtarna.
 4. 4. När någon har snyggare lajvkläder än du

  ...Trots att du paniksytt historiskt korrekta plagg för hand i flera månader.
 5. 5. Känslan när arrangören ropar: "LAJVET ÄR SLUT"

  Förtrollningen bryts och du inser att du måste sätta dig i en bil i fem timmar för att komma hem. Givetvis är ditt hår fullt med mossa, fejkblodet har torkat in i dina handsydda linnekläder och det är matteprov dagen därpå. Förkylningen kommer som ett brev på posten lagom till nästa helg efter tre nätter i ett dragigt tält.
 6. 6. När någon i skolan inte fattar vad du gjorde i helgen

  – Du skulle aldrig förstå i alla fall.