19-åriga Martines svar till hatarna: "Jag är inte tjock, jag är glad"

Foto: http://martinehalvs.blogg.no/

En onödig kommentar, bara för att vara taskig.

Det är inte första gången Martine Halvs har fått en sådan – men den här gången kändes det lite annorlunda.

Då skrev hon ett blogginlägg som nu har lästs av hundratusentals.

– Jag blev arg, inte bara för min egen del men för att det finns människor som skriver saker de inte alls har med att göra, säger Martine.

Martine Halvs är en 19-årig bloggare från Oslo i Norge. Nu har ett av hennes senaste inlägg blivit läst över 200 000 gånger och hon hyllas nu i flera kommentarsfält på nätet.

I det skriver hon om kroppshets och en onödig kommentar som hon fick på en bild hon delat i sociala medier.

“Här om dagen publicerade jag en bild på mig själv i bikini och innan jag visste ordet av det så hade någon kommenterat att jag var tjock. Som oftast brukar jag ignorera sånt, men den här gången fick jag faktiskt lust att svara.

Du som kallade mig tjock – jag har aldrig frågat dig vad du tycker om min kropp. Det är inte din uppgift att ha en åsikt om min kropp eller min storlek.”

– Jag tyckte det var så orimligt och inte minst onödigt att skriva en sådan kommentar, så jag ställde mig frågan 'vad är syftet?', säger Martine till Omtalat.

Martine tycker inte att det är några problem i sig att vara tjock eller smal, utan det hon vill få fram är att ingen har rätten att ifrågasätta någon annans kropp.

– Man undrar ju om killen som skrev det blev lyckligare efteråt? Mår han bättre med sig själv nu när jag fick den kommentaren? Jag tror att svaret är nej, säger Martine.

"Jag är helt medveten om att jag inte platsar i den mallen man förväntas passa in i. Men vem gör egentligen det? Gör du? Jag tror att alla har något med sin kropp som de inte är nöjda med, det är så det är att ha en kropp", skriver Martine till killen som kommenterat.

Fler män som kommenterar

Martine säger att hon har märkt en trend bland personerna som skriver negativa kommentarer om hennes kropp och utseende.

– De som kommenterar på ett otrevligt sätt, att fetma är ett problem eller att jag är tjock, är till stor del killar. Vilket jag faktiskt tycker är lite konstigt, säger hon.

https://www.instagram.com/p/BSixJAnAexx/?taken-by=martinehalv

Män har också kroppsideal att leva upp till.

– Det kanske är ännu värre för dem nu till och med, säger Martine.


LÄS MER: Meltem, 24, tycker att mensskydd ska vara gratis: “Vi har inte valt att vara kvinnor”


– För kvinnor har det blivit mer trendigt att det är okej att vara lite större eller vara utanför normen. Min uppfattning är att det fortfarande finns en väldigt tydlig bild av hur en mans idealkropp ska se ut.

https://www.instagram.com/p/BVCCdezAimZ/?taken-by=martinehalv

Martine startade sin blogg för ett och ett halvt år sedan och den har snabbt fått många läsare. Hon tror det beror på att hon vågar vara ärlig och sårbar, att hon vågar visa en äkta vardag. 

"Sociala medier ger fler dåligt självförtroende"

19-åringen är därför van vid att få kommentarer och synpunkter från människor hon aldrig har träffat.

– Självklart, det är alltid någon som har en åsikt om dig, men så är det ju oavsett vad man gör. 

Men hon är fortfarande skeptisk och tror att sociala medier har varit med på att skapa ett lägre självförtroende hos många. 

LÄS MER: "Du var snyggare när du var smal" – svaret tystade hatarna som kritiserade hennes kropp

Samtidigt som man kan leta massor med kreativ inspiration på Instagram och Pinterest, så finns det fler personer att jämföra sig med.

– Om någon träffar mig på riktigt så kan personer säga 'oj, jag trodde inte du var så här', för att det nästan kan bli en falsk atmosfär i sociala medier. Tröskeln för att vara taskiga mot varandra är mycket lägre.

https://www.instagram.com/p/BQsOWPNA2Ih/?taken-by=martinehalv

Det är lättare att slänga i väg en kommentar utan att behöva ta ansvar.

– Många är väldigt upptagna av att till exempel kommentera att fetma är osunt, men för min del så är det inte alls det som det handlar om. Varför ska det spela en roll för en själv hur andra ser ut? Det är inget jag eller någon annan har med att göra. Samma sak gäller när i fall någon är jättesmal, förklarar hon.

– Det är väldigt sällan att jag vaknar och tänker att mina anklar är för smala eller att min näsa är stor, utan det är för att någon har kommenterat eller påpekat det.

Men Martine tänker inte låta negativa kommentarer hindra henne.

– Jag tror folk uppskattar att jag är ärlig, oretuscherad och äkta. Man måste få ha en dålig dag och lite stubbar på benen. Det är ju helt mänskligt.