Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

10 saker du och din partner borde prata om – innan ni flyttar ihop

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Frågorna kan hopa sig när ni ska ta nästa steg i förhållandet.
Foto: Shutterstock

Att flytta ihop kan vara som ett härligt, mysigt pyjamasparty med din partner – varje dag!

Men – det finns vissa saker ni borde veta om varandra innan ni flyttar ihop.

Vi det här laget vet ni antagligen nästan allt om varandra redan. Men det finns också vissa saker som ni VERKLIGEN borde se till att ni har koll på innan ni börjar ert nya liv som sambor. 

Med hjälp av Elite Daily kommer här tio saker att prata om innan ni delar nyckel. 

Foto: Shutterstock

1. Är ni morgonpigga eller nattugglor?

Det här kan verka trivialt men faktum är att när ni nu ska umgås 24/7 så kan det vara en avgörande sak att reda ut. Vill din partner gå upp klockan 5 varje morgon för att träna, samtidigt som du precis kommit hem från klubben? Ja, då kan det bli en del osämja innan ni kommit på hur ni ska hantera det. Kommunikation och hänsyn är A och O. 

2. Är ni pedanter eller stökiga?

Är du och din partner från helt olika världar när det kommer till hur ni vill ha ert hem? Då kan det vara en god idé att ha ett ordentligt snack innan flytten. Bara för att den ena är pedant och den andra slänger kläder omkring sig så betyder inte det att pedanten ska bli fast med att sköta hemmet. Kanske kan ni båda i stället lära av varandra och mötas på mitten?

Foto: Shutterstock

3. Är det lockande med ett husdjur?

Är du en sån som vill gosa med varenda hund du ser? Du kanske till och med vill ha ett eget husdjur en vacker dag? 

Då är det absolut en rimlig grej att ta upp med din partner, kan hen ens tänka sig att ha en lurvig typ som tillskott i hemmet?

4. Ännu viktigare! Hur känner ni för barn?

Allt som nämndes under husdjurspunkten gäller också här! Fast det här är ändå snäppet viktigare, för det handlar i stället om små, små människor. 

Nu när ni ska flytta ihop så kan man ändå se det som ett tecken på att ni är seriösa med er relation, så även om det inte är aktuellt att skaffa barn just nu kan det ändå vara bra att ta reda på om ni är på samma plan. 

Foto: Shutterstock

5. Hur mycket ensamtid behöver ni?

Bara för att ni ska bo ihop så betyder det inte att ni ska överge all er egentid. Men nu när ni ska dela ett begränsat utrymme så kan det vara smart att prata om hur ni vill ha det. 

Är du en sån som vill lämnad i fred på morgonen, i alla fall tills du fått din tredje kopp kaffe? Eller vill du att ni ska ha en stående dejtkväll varje fredag? Oavsett vad så är det dags att snacka. 

6. Ska ni ha delad ekonomi?

Att bli osams över pengar ÄR lätt när man bor ihop, så bestäm innan exakt hur ni ska ha det.

Ska ni ha ett gemensamt matkonto där ni båda sätter in pengar? Och är ni i så fall överens om hur mycket pengar som bör användas till mat? Är du en "slösa" och din partner en "spara"? Ja, du ser, frågorna hopar sig.

Foto: Shutterstock

7. Hur blir det med sexet?

Ni är kanske vana att ligga med varandra varje gång som ni ses. Men nu kommer ni ju att ses exakt precis varje dag, varje minut som ni båda är hemma. Antagligen kommer ni inte ha sex varenda en av de dagarna.

Det kan låta löjligt att ni ska prata om och planera era ligg. Men, det kan ändå vara klokt att kolla av vilka förväntningar ni har på ert nya samboförhållande. 

8. Hur känner ni för gäster?

Är en av er supersocial och vill ha besök var och varannan dag? Medan den andra föredrar att ha hemmet som privat sfär? 

Vill ni ha vänner som kommer förbi ofta? Oavsett så är det bra att prata om hur ni vill ha det, är partnern bekväm med att ligga och läsa i ett annat rum när du vill ha privat snack med dina vänner? Och tvärtom, känns det okej för dig att ibland hålla dig ur vägen för partnerns kompistid?

Foto: Shutterstock

9. Hur ska ni behålla romantiken?

Nu är ni superexalterade för det nya kapitlet i ert kärleksliv – låt det fortsätta vara så. Ni vill ju inte bli som två kompisar som delar hem bara för att ni flyttar in tillsammans, eller hur? 

När man plötsligt delar hela vardagen och alla förpliktelser som kommer med det så kan det vara lätt att glömma bort romantiken. Det kan låta tråkigt att planera kärleken, men det kan också vara himla härligt. Varför inte försöka behålla er nykära gnista genom att bestämma en dag i veckan då ni går på dejt, precis som när ni först började träffas. Tänk vilken härlig dejt, ni vet ju redan att ni kommer att gå hem tillsammans. 😉

10. Hur ser ni på framtiden?

Det här är den viktigaste konversationen att ha innan ni tar det stora klivet mot samboskap. 

Vill ni samma saker med förhållandet framöver? Ser ni på giftermål och gemensamma semestrar på samma sätt? Det kan bespara er mycket oro i framtiden om ni går igenom de här sakerna innan ni tar ett nytt steg i er kärlekshistoria. 

Foto: Shutterstock

Självklart behöver ni inte tycka lika om allting, men oavsett så kan det vara skönt att ha pratat igenom de här sakerna. 💕