Linnea, 21, hyrde ut sin lägenhet i tre månader – kom hem till det här

Så här såg det ut när Linnea och hennes sambo kom hem igen.
Foto: Privat
– Handfat och badkar var halvfullt med vatten som antingen var väldigt smutsigt eller hade möglat – det luktade så illa där inne så jag klarade inte av att gå in, säger hon.
Foto: Privat
Smuts, sopor och stank – i hela lägenheten.
Foto: Privat

Linnea hyrde ut sin lägenhet i andrahand till en kvinna.

Under tre månader hade den nyrenoverade lägenheten förvandlats till ett stökigt kaos. 

– Jag kommer aldrig att hyra ut min lägenhet igen, säger hon.

I maj 2017 lämnade 21-åriga Linnea Lundkvist över nycklarna till sin nyrenoverade tvåa i Västerås. 

Det var en kvinna som skulle bo i lägenheten i andrahand – och till en början fungerade allting bra.

De hade ett kontrakt och hyran kom in innan förfallodagen.

– Det var jätteskönt att hitta någon som kunde hyra den. Den här tjejen påstod att hon låg i separation och verkligen behövde den här bostaden och det kändes bra att jag kunde hjälpa någon som verkligen behövde ett nytt hem, säger hon. 

Men sedan började hyrorna bli försenade och hyresföreningen fick klagomål från de andra hyresgästerna. Till slut fick Linnea säga upp hyresgästen. 

"Luktade hela vägen till porten"

När hon kom till lägenheten möttes hon av ett totalt kaos. 

– När man kom in genom porten så möttes man av en stark röklukt. Jag bor på andra våningen men man kände lukten hela vägen till porten. När jag kom in till lägenheten så möttes jag av matrester från golv till tak och saker överallt, porslin som hade möglat, det låg en madrass med matrester och på hallgolvet. Handfat och badkar var halvfullt med vatten som antingen var väldigt smutsigt eller hade möglat – det luktade så illa där inne så jag klarade inte av att gå in. 

Foto: Privat

Lägenheten hyrdes delvis möblerad med Linneas nyinköpta möbler – nu riskerar de at behöva kastas, säger Linnea. 

– Det är slitage på väggar och tapeter och man ser ju knappt golvet så där under vet jag inte hur det ser ut – det visar sig när vi har fått bort alla grejer, säger hon.

"Jag kände förtvivlan och panik" 

Hon kände panik när hon kom till lägenheten och förstod att polisen inte skulle kunna göra något.

– Jag kände förtvivlan, panik och jag hade ingen aning om vad som skulle hända, vem som skulle hjälpa mig och vart jag skulle ta vägen. Jag hade redan pratat med polisen och hade redan där och då insett att jag inte skulle få någon hjälp av dem, säger hon.

Foto: Privat

Det framkom att kvinnan inte hade bott i lägenheten själv utan haft en sambo och två små barn i lägenheten – utan att fått godkännande av varken Linnea eller föreningen.

– Det värsta var att i den här misären så bodde två barn. Två små barn som bott i det där i tre månader, säger hon. 

Måste själv lägga ut pengar

Nu hoppas hon kunna få hjälp av sitt försäkringsbolag.

– Jag ska lämna in belägg hos Kronofogden och försöka få ut någon ersättning och försöka få hjälp av mitt försäkringsbolag som är de enda som jag har hopp för just nu. Det ser inte så ljust utan att få hjälp av någon myndighet.

På uppmaning av polisen spelade hon in en film på förstörelsen.

– Lägenheten måste saneras städas och renoveras så att den blir i säljbart eller beboeligt skick. Det är kostnader som jag själv kommer att behöva stå för så länge, säger hon.

Foto: Privat

"Kommer aldrig att hyra ut en bostad igen"

Nu uppmanar hon andra att kolla upp sina hyresgäster för att inte råka ut för samma sak. 

– Jag kommer aldrig att hyra ut en bostad igen. Men det jag vill säga till den som ska hyra ut sin lägenhet är att även om man inte kan se om någon kommer att stöka ner eller inte via kreditupplysning eller belastningsregistret. Men där kan man i alla fall kolla om personen har blivit polisanmäld eller har skulder hos Kronofogden – det ger i alla fall ett hum om vad det är för person man hyr ut till – jag har lärt mig att det är bättre att vara safe than sorry. 

– Jag hoppas att ingen behöver råka ut för det som jag har varit med om, säger hon.