Lilly träffar mannen som fick makens ansikte. Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP TT NYHETSBYRÅNLilly träffar mannen som fick makens ansikte. Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP TT NYHETSBYRÅN
Lilly träffar mannen som fick makens ansikte.  Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP TT NYHETSBYRÅN
Det blev ett kärt möte. Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP TT NYHETSBYRÅNDet blev ett kärt möte. Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP TT NYHETSBYRÅN
Det blev ett kärt möte.  Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP TT NYHETSBYRÅN
De kramades och tårarna började genast rinna. Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP TT NYHETSBYRÅNDe kramades och tårarna började genast rinna. Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP TT NYHETSBYRÅN
De kramades och tårarna började genast rinna. Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP TT NYHETSBYRÅN

Lillys man tog sitt liv – ett år senare får hon se och röra vid hans ansikte igen

Publicerad

Lilly Ross förlorade sin man när han tog sitt liv förra året.

Nu kan hon se hans ansikte igen – på en annan man.

– Att träffa Andy kunde äntligen ge mig ett avslut, säger Lilly till AP.

Hennes man dog förra året.

Nu kan Lilly Ross röra vid hans ansikte igen.

Det var när hon var gravid med deras son som hennes man, Calen Ross tog sitt liv. Efter hans bortgång valde Lilly att donera hans organ till människor i behov, däribland Calens ansikte.

Läkare gjorde bedömningen att Calens ålder, blodtyp, hudfärg och ansiktsstruktur stämde överens med en man – som överlevt ett självmordsförsök.

Andy Sandness överlevde efter att ha skjutit sig själv i ansiktet 2006. Han klarade sig trots skadorna och har fram till nyligen levt utan näsa och haka. Han gick med i ett program för ansiktstransplantation 2016 och matchdes ihop med Calen Ross ansikte 2016.

Transplantationen lyckades och tidigare i november fick Andy Sandness träffa Lily Ross, som fick se och röra vid sin döde mans ansikte för första gången sedan hans bortgång.

De kramades och tårarna började genast rinna.

– Att träffa Andy kunde äntligen ge mig ett avslut, säger Lilly till AP.

Det blev ett kärt möte. Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP TT NYHETSBYRÅN

Kirurgen: "Kan nu njuta igen"

Lilly tog med sin ettårige son Lenoard till det känsloladdade mötet med Andy för att visa hur pojkens pappa har kunnat hjälpa en främling, berättar hon.

Andy Sandness tar dagligen mediciner och tränar upp sina nerver för att anpassa sig efter det nya ansiktet. Han repeterar alfabetet för att förbättra sitt tal och masserar sig själv. 

 

LÄS OCKSÅ: 22-åriga Kajsas pappa begick självmord: "Ingen vågar prata om det"

 

Transplantationen har inneburit en avsevärd förbättring vad gäller Andy Sandness självförtroende.

– Nu sprider jag verkligen ut mina vingar och gör sakerna jag har saknat, som att äta ute på restaurang och gå ut och dansa, säger han.

Dr. Samir Mardini, plastikkirurgen bakom ingreppet, menar att han ser den positiva förändringen sedan operationen.

– Det visar sig att Andy inte är så pass introvert som vi trodde. Han har tappat bort tio år av sitt liv och kan nu njuta igen, säger han.

Hjälp finns att få

Har du tankar om självmord? Känner du någon som mår dåligt? Har en närstående begått självmord?

 

Här finns det hjälp att få:

 

Mind - Självmordslinjen

Här kan du chatta eller ringa till om du har frågor och funderingar

www.mind.se

 

Nationella hjälplinjen

Ring 0771-22 00 60. Alla dagar 13-22

 

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

www.jourhavande-medmanniska.se

 

BRIS vuxentelefon

Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag, 09-12

Aktuella öppettider på www.bris.se 

 

BRIS – Barnens hjälptelefon

Tel: 116 111. 

Aktuella öppettider på www.bris.se 

 

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. 

Ring 112 och be om att bli kopplad. 

 

SPES telefonjour

Tel: 08-34 58 73. Alla dagar 19-22. 

SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag